Mi az az ősreaktor?
Ezt az 'ősreaktor' kifejezést még nem hallottam, és a Google se nagyon ad rá találatot. Milyen környezetben találkoztál vele?
> „A természetben szabadon radioaktív sugárzó urán lenne?”
Azt nem hiszem. Inkább a természetes reaktor jut eszembe:
Itt nem egyszerűen sugároz az urán, hanem láncreakciószerűen hasad.
16:37, miért? Mit tettél ellenem? Legfeljebb nekem kell bocsánatot kérni, mert lusta voltam rendesen keresni.
Amúgy rövid válasz a kérdező legutóbbi kérdésére: a láncreakcióban tud lenni önszabályozás. Például ahogy felmelegszik az a térfogat, ahol zajlik, az kitágul, és a kritikus sűrűség alá esik a sűrűsége, tehát a láncreakció leáll. Amikor visszahűl a láncreakció újra indul. Így nem feltétlenül történik robbanás.
A fenti linked 16–17 forrásai lehet, hogy részletesebben foglalkoznak a mechanizmussal, ez a cikk csak arra tér ki, hogy hogyan ismerték fel, hogy ott ilyen reaktor volt.
Ha természetes, vagy spontán reaktor néven keresed (nem ősreaktor) akkor valami ilyesmit találsz:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!