Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az az ősreaktor?

Mi az az ősreaktor?

Figyelt kérdés
A természetben szabadon radioaktív sugárzó urán lenne?
2015. jún. 16. 14:43
 1/8 anonim ***** válasza:

Ezt az 'ősreaktor' kifejezést még nem hallottam, és a Google se nagyon ad rá találatot. Milyen környezetben találkoztál vele?

> „A természetben szabadon radioaktív sugárzó urán lenne?”

Azt nem hiszem. Inkább a természetes reaktor jut eszembe:

[link]

Itt nem egyszerűen sugároz az urán, hanem láncreakciószerűen hasad.

2015. jún. 16. 14:57
 2/8 A kérdező kommentje:
Ez lesz az, köszi!
2015. jún. 16. 16:34
 3/8 A kérdező kommentje:
Sajnos nem tudok túl jól angolul, viszont gondolom nem szabályozottan, akkor ez csak úgy felrobban?
2015. jún. 16. 16:35
 4/8 anonim ***** válasza:

[link]

Ezt találtam, de csak beleolvastam.

Utána ezt:

[link]

("Oklo reaktorok" rész)

2015. jún. 16. 16:36
 5/8 anonim ***** válasza:
Jah, #1-es is, bocsi. :)
2015. jún. 16. 16:37
 6/8 anonim ***** válasza:

16:37, miért? Mit tettél ellenem? Legfeljebb nekem kell bocsánatot kérni, mert lusta voltam rendesen keresni.

Amúgy rövid válasz a kérdező legutóbbi kérdésére: a láncreakcióban tud lenni önszabályozás. Például ahogy felmelegszik az a térfogat, ahol zajlik, az kitágul, és a kritikus sűrűség alá esik a sűrűsége, tehát a láncreakció leáll. Amikor visszahűl a láncreakció újra indul. Így nem feltétlenül történik robbanás.

A fenti linked 16–17 forrásai lehet, hogy részletesebben foglalkoznak a mechanizmussal, ez a cikk csak arra tér ki, hogy hogyan ismerték fel, hogy ott ilyen reaktor volt.

2015. jún. 16. 16:51
 7/8 A kérdező kommentje:
Értem mit írsz, ez biztos infó? Atomreaktoroknál ha számolunk, ott ha a sokszorozási tényező prompt neutronokra csak 1 ezreddel is 1 fölé megy, az már ~22000 szeres teljesítmény növekedést jelent 1 másodperc alatt, ez kezelhetetlen. Én eddig önszabályozásról csak a fúziónál tudtam. Viszont látom a logikát abban amit írsz, csak azt látom kérdésesnek, hogy van-e elég ideje az üzemanyagnak tágulni meg miegymás. Köszönöm a válaszokat! Meglehetősen közelebb kerültem az ősreaktorokhoz, mint eddig voltam.
2015. jún. 16. 22:06
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha természetes, vagy spontán reaktor néven keresed (nem ősreaktor) akkor valami ilyesmit találsz:

[link]

2015. jún. 22. 15:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!