Valamely fém oxidja 69,9 tömeg% fémet, egy halogenidje 34,4 tömeg% fémet tartalmaz. Melyik halogénelem található a vegyületben, és melyik fémről lehet szó? Mért nem jó megoldás a nióbium?
Természetesen a vas is kijött, mind 3 vegyértékű fém, de 5 vegyértékűre a nióbium stimmelt :)
Köszi szépen! :)
Ezt amúgy hogy lehet kiszámolni? Csak mert ez két ismeretlenes egyenletre vezet. Most akkor helyettesítsünk be minden halogénre? Fluorra klórra brómra jódra, és minden vegyértékre számoljuk végig 1-7ig?
nióbium... 5 vegyértékű fém oxidja Nb2O5 Kloridja NbCl5
oxidjának tömeg%os összetétele
(186/80+186)*100=69,9%
klorid
34,4%
tehát ez is egy tökéletes megoldás
(de mintha én ezt már csináltam volna és ki volt emelve hogy ez egy 3 vegyértékű fém)
"Ezt amúgy hogy lehet kiszámolni? Csak mert ez két ismeretlenes egyenletre vezet."
Abszolút nem. Fogod, megnézed milyen fém (Me) -oxid összetétel lehetséges:
Egy vegyértékű: Me2O
Két vegyértékű: MeO
Három: Me2O3
stb. Nincs olyan sok.
Ezután darabonként kiszámolod a % alapján, hogy milyen fémnek kell lennie. Például Me2O képletnél a 16 g/mol oxigén adja a 30,1 %-ot, így a fém rész kb 37 g/mol, ezen két fém atom osztozik, azaz a fémünk 18,5 g/mol körüli. Ez a legközelebb az oxigénhez és a fluorhoz esik, azaz nincs ilyen fém.
Ha az összegképlet MeO, akkor egy fém osztizik ezen a 37 g/mol-on, de az meg pont a Cl és az Ar között lenne.
Innen lehet ugrani, két oxigén esetén 74 g/mol, megint lehet keresni olyat, hogy egy, két vagy három fém osztozik rajta.
Amikor már kijött a vas, akkor nincs gond, hiszen a másik %-ból tudjuk, hogy mekkora atomtömegű halogént kell keresnünk, és a vegyértél alapján tudjuk azt is, hogy hány atomra fog ez eloszlani.
És aztán nem állunk meg a vasnál, hanem megnézzük, hogy másra is teljesül-e, itt hibázott a feladat alkotója, hogy ezt nem ellenőrizte.
ezt mondtam én is
tipszmikszülni én is tudok
na meg nem is ez a probléma, hanem ha felírod számokkal
addig én is eljutottam, hogy kijön, hogy m/m% alapján melyik vegyérték jöhet szóba, csak akkor még tippeljük végig a halogénekkel is, hogy melyikkel jön ki?
69,9+30,1/34,4+65,6=x+16/x+2y (ha két értékű mondjuk)
mert azt mi nem tudjuk hogy az a halogén a klór
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!