Miért magasabb az aceton forráspontja, mint a propanalé? (aceton:56°C propanal:49°C)
Az aceton nem kevesebb szénatomszámú, és nincs benne OH kötés, nem tudom mit szívtál előző.
A kérdésre az a válasz, hogy azért, mert az acetonnak nagyobb dipólusmomentuma van (ami erősebb dip-dip kölcsönhatást okoz). Acetonnak 2.91 D, propanalnak 2.52 D. Ennek a pontos magyarázatát én sem tudom.
Azt tudom elképzelni a háttérben, hogy mivel az acetonban az O-hez másodrendű szén kapcsolódik, ezért rajta a két metilcsoport +I effektusa növeli az elektronsűrűséget, és ez összességében az O elektronsűrűségét is növeli. Vagy pedig valamilyen geometriai oka is lehet. A propanal elnyújtottabb a dipólusa irányába, és folyamatosan "tekereg", az aceton sokkal fixebb.
Ötöske, ilyenkor bölcsen hallgatni kell.
A kérdés nem az emlékeidre, hanem a valóságra vonatkozott. Gondolkodj logikusan, és ennyi ujjad még van, hogy a szénatomszámot megszámolhasd.
Én ilyenkor inkább hallgatok, mintsem szamárságokat írjak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!