Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elméletben ha valaminek...

Elméletben ha valaminek sikerülne leszállni egy neutroncsillag felszínén, mit látna?

Figyelt kérdés
2015. máj. 30. 20:04
 1/6 A kérdező kommentje:
itteni válaszokból ollózva össze, olyanokat írtak hogy "A felszínén a szökési sebesség megközelítheti a fénysebességet, ezért jelentősen torzítja a teret: ha ott körülnéznél, nem sima világegyetemet látnál, és nem gömbnek látnád a csillag felszínét, hanem erősen torzítva." illetve "Ha képes lennél megállni a tetején, akkor előrenézve látnád a saját hátad, mert a fény körbeérne." ezeket nem igazán tudom hogy kell elképzelni
2015. máj. 30. 20:36
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha elkepzelni sem tudod hogy milyen lehet a gravitacio torzito hatasa, milyen valaszt varsz...?
2015. máj. 30. 20:37
 3/6 A kérdező kommentje:
egyszerűen érthetőt :)
2015. máj. 30. 20:45
 4/6 anonim ***** válasza:
Sose gondolkoztam ezen, de mi is a neutroncsillag? A csillagok pusztulása után maradhatnak vissza ugyebár, a hatalmas nyomás és hőmérséklet azt eredményezi, hogy az elektronok beleesnek a magba, ott protonokkal egyesülve neutronok lesznek meg kibocsájtanak mindenféle részecskét, hogy a megmaradási törvények ne sérüljenek és gyakorlatilag teljes egészében neutronból lesz a csillag. Amikor látunk valamit, azt miért látjuk? Azért, mert elektromágneses hullámokat sugároz és azt érzékeljük. Foton vagy magátalakulás során vagy legerjesztődés során tudja elhagyni az atomot. Neutroncsillagnál a gondolatmenetem alapján nincs atom, így legerjesztődésről nincs szó, illetve benne magátalakulások sem zajlanak, ezért is a csillag haldoklásának egyik lehetséges vége ő. Ez azt jelenti, hogy elektromágneses sugárzást, legalábbis a látható tartományban nem bocsát ki. Ebből az is következik, hogy teljesen sötét. Ez a gondolatmenetem már csak azért is helyesnek látszik, mert az 1900-as évek elején, amikor több, nagyszabású fotometriai projekt keretében azt kutatták, hogy a sötét anyag mennyiben állhat kompakt objektumokból, abban benne volt a neutroncsillag is, tehát őket is gravitációs mikrolencsézéssel keresték. Ergo nem sugároznak. Végeredményben én azt mondom, hogy semmit nem látnál.
2015. máj. 30. 22:30
 5/6 anonim ***** válasza:
Ja mondjuk a neutroncsillagok csak néhány 10 km átmérőjűek, így gyakorlatilag csak mikrolencsézéssel kereshetőek, ez így nem túl meggyőző érve a gondolatmenetemnek. Mindenesetre ha valaki hibát lát benne, akkor szívesen meghallgatom.
2015. máj. 30. 22:32
 6/6 anonim ***** válasza:
2015. máj. 30. 23:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!