Hogyan kell növényt határozni? (bővebben lent)
Áh, értem!:)
Köszönöm, mindenkit felpontoztam!:)
"Olyan szó nincs, hogy kellesz, csak olyan, hogy kell majd." Okos vagy, leülhetsz. Erdélyben például így mondják, sőt ha minden igaz, ez az ősibb, mondhatni eredeti magyar forma. Gyanítom egyébként, hogy két szóba kéne írni amúgy (kell lesz), de mivel az MTA tudtommal nem kodifikálta, ezért jó kérdés.
Kérdező:
Attól függ, milyen komolyan kell a dolgot csinálni, vannak különféle növényhatározók. A Kis növényhatározó (Simon-Csapody) gyanítom elég az érettségire.
Szerintem meg kéne, hogy tanuljátok és gyakorolni is kéne, mert nem ám olyan egyszerű. Az egésznek az a folyamata, hogy a határozóban ilyesmi állítások vannak:
"A levél széle ép."
Ha igen, akkor menj a 48-as ponthoz, ha nem akkor menj a 62-es ponthoz.
Megnézed, ép, odalapozol, újabb állítás. Nyilván a legelső mondatok a törzset határozzák meg (egyszeikű/kétszikű), és pontról-pontra haladva eljutsz magához a növényhez.
Sajnos gyakorlat kell hozzá, mert olykor olyan mondatok vannak hogy a levél erősen szőrös vagy közespesen szőrös-e, aztán döntsd el, hogy amit épp nézel az erősen vagy közepesen szőrösnek számít-e.
Jelenleg az érettségin a Növényismeret című könyvet használják. Ezt érdemes legalább kikölcsönözni a gyakorláshoz.
(((> „Olyan szó nincs, hogy kellesz, csak olyan, hogy kell majd.”
Hűha, akkor azt kellett volna mondanom a lánynak, hogy „kell majd”? Sose voltam jó csajozó, de most már legalább tudom, hogy miért nem jött össze…)))
Utolsonak igaza van. Van olyan szo, hogy kellesz (E/2), te ez nyilvan mast jelent.
Az meg szep is lenne, ha az erdelyiek magyar tudasa lenne a mervado. Sokszor olyanokat irnak, hogy ez ember haja az egnek all. (Es akkor a helyesirasrol meg nem is szoltam.) Ha pedig valaki mer nekik szolni, akkor egybol azzal takaroznak, hogy ok roman allampolgarok. No komment...
A legutobbi pelda: egy no azt kerdezte a terhesseg topikban, hogy X korhazban hogyan tortenik ''a nok megszulesztese''. -.-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!