Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet a vitaminokat roncsolni?

Lehet a vitaminokat roncsolni?

Figyelt kérdés

Egy anyuka azt írta itt, hogy a babájának üvegreszelővel reszeli az almát, mert a fém reszelő roncsolja a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat. van ilyen?

mint laikus azt gondolnám, hogy a rostokat roncsolja, de ettől a vitamin még nem változik benne, vagy ezek szerintem mégsem?

2010. febr. 26. 10:14
 1/8 anonim ***** válasza:
én is hallottam erről. nekem olyan összefüggésben mondták, hogy ne szeletelt fel az almát, hanem csak harapd. de a lényege ugyanaz.
2010. febr. 26. 10:26
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen téren ez hülyeség, roncsolni a vitaminokat így nem lehet. Ha mondjuk forrázod a kaját, akkor már roncsolódhatnak (forró teába citromlé, főtt zöldségek), de hogy a vágás miatt??? Szerintem ezt csak az üvegreszelőt áruló emberke találta ki...
2010. febr. 26. 10:30
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyes vitaminok pl. C-vit. vassal érintkezve bomlik. Szóval nem szétreszeled a vitamint, hanem a vas katalizátorként működik, és átalakul a vitamin molekulaszerkezete.
2010. febr. 26. 10:36
 4/8 anonim ***** válasza:
Szerintem azért nem katasztrófa fémreszelövel reszelni. Ha mondjuk felforralod az almát (pl kompóthoz) akkor bizony elveszik a C vitamin nagy része, de a reszelés szerintem se márt magának a vitamin molekulának. Az néhány nagyságrenndel kisebb, mint a reszelö éle, legyen akár üveg vagy vas.
2010. febr. 26. 11:03
 5/8 anonim ***** válasza:
Meg hát szépen lennénk, ha az acél reszelőből (ami talán nem is acél, hanem alumínium) számottevő mennyiségben szabaudulnának fel vas/alumínium ionok. Az almában több vasion van, könyörgöm. Az nem bontja a C-vitamint?
2010. febr. 26. 11:18
 6/8 anonim ***** válasza:

Hát ez így elég bizarr. Inkább azt tudnám elképzelni, hogy a lereszelt alma a megnövekedett felülete miatt nagy felületen érintkezik a levegővel ami így könnyebben oxidálja egy bizonyos idő után....

Na de nem mindegy, hogy fém vagy nem fém a reszelő? Úgy is galvanizálva van általában krómmal ami nem nagyon szól bele az almába.

Valószínűleg csak egy jó reklámfogás vagy városi legenda.

2010. febr. 26. 17:59
 7/8 sulfur ***** válasza:
Kerámia pengés kést kell használni. A Japók is vágják a szusit. Ők azt mondják, a nyers húson kiérzik, ha vas pengével vágják.
2010. febr. 26. 22:23
 8/8 anonim ***** válasza:

tegnap 17:59-nek van igaza

A C-vitamin (L-aszkorbinsav)egy bomlékony, redukáló hatású vegyület. Pont a bomlékonysága miatt a C-vitamint a laborban sötét, átlátszatlan edényben tartjuk.

Ha felszeleteled az almát, nagyobb felületen érintkezik a C-vitamin a levegő oxigénjével, amely oxidálja azt.

Ezért kell a felszeletelt almát minél előbb megenni:)

2010. febr. 27. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!