Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Emelt szintű kémia érettségi...

Citrancs:) kérdése:

Emelt szintű kémia érettségi 5. kísérlet?

Figyelt kérdés
https://www.youtube.com/watch?v=Zmp112ghfyY - a videóban a sebbenzin két fázisra különülése után a az alsó fázis miért barna színű? Köszönöm a segítséget!

2015. máj. 24. 23:39
 1/4 anonim ***** válasza:
40%
nincs hangom sajnos nem tudom mit mond, de szerintem a jódos víz kisebb sűrűségű, mint a sebbenzin
2015. máj. 24. 23:53
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

az alsó fázist a vizes oldat alkotja.

Csak azért lett barna színű, mert túl sok Lugol oldatot adott hozzá a néni, ezért nem csak az apoláris sebbenzinben, hanem a vízben is oldódott a jód és ezt látod. (A KI színtelen vízben, csak a jód adja a színt)

2015. máj. 25. 00:06
 3/4 anonim ***** válasza:
79%

Nem ajánlom ezeknek akísérletek alapján tanulni. Régen belehallgattam párba és voltak benne súlyos hibák, ami miatt a teljes kísérletsort félre lehet értelmezni. Ha bármelyik kísérlet érdekel írj nekem itt üzenetet, és válaszolok.

A feladat elvégzése speciel itt hibás is - ettől függetlenül valóban azonosítható. A lényege a kísérletnek az lenne, hogy a sebbenzinben - apoláris fázis - a jód jobban oldódik, mint vízben. A hölgynek eszébe se jutott, hogy alaposan kirázza a vizes fázisból - poláris fázis - a jódot, ami feltehetően szépen átoldódott volna a szerves fázisba. Épphogy meglötyögtette, lehetőséget sem adott arra, hogy tényleges kirázás (extrakció) végbemenjen.

2015. máj. 25. 00:30
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ! :) Ha kérdésem lesz, élek a lehetőséggel, köszi! :)
2015. máj. 25. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!