Mért beszélnek a tévében hülyeségeket az uránnal és a szén-dioxiddal kapcsolatban?
Tegnap este néztem a Spektrum tv-t, tehát még csak nem is egy kereskedelmi csatornán hangzott el a következő:
"Az uránból egy kanálnyi egy tonnát nyom."
Na most egy kanálnyi, az néhány cm3 térfogat lehet.
Az urán sűrűsége: 19,1g/cm3. Tehát kb. 10 dekát nyom az egy kanálnyi urán, nem egy tonnát! Ekkora hülyeséget is rég hallottam! :S
A másik:
Búvárharangokról volt szó, hogy ott az ember kb fél órát bír ki, mert ennyire elég a levegő. És nem is csak az a baj, hogy az oxigén elfogy, hanem hogy feldúsul a szén-dioxid.
Egy perccel később elhangzott a következő mondat:
"15 perc elteltével már jelentkeznek a szén-monoxid(!) mérgezés tünetei."
Az ember mióta termel a légzésével szén-monoxidot? Ez is hülyeség!
Jah tényleg, lehet hogy a szinkronfordítás miatt van.
Mondjuk már filmekben is hallottam hülyeségeket. Pl a sodium-ot soha nem képesek nátriumra lefordítani. :)
Meg olyan is volt nemrég az egyik kereskedelmi csatorna híradójában, hogy "Zabrán" -25 fok volt. Ez el is hangzott és ki is írták így.
Pedig Magyarországon nincs is "Zabra" nevű település, csak Zabar.
Ez olyan, mint mikor Victor Hugot, azaz V. Hugot (fonetikusan leírva "Viktor Ügót") bemondják ötödik Hugónak! :S
Ez is megtörtént eset.
"Jah tényleg, lehet hogy a szinkronfordítás miatt van.
Mondjuk már filmekben is hallottam hülyeségeket. Pl a sodium-ot soha nem képesek nátriumra lefordítani."
Inkább az van hogy elemi szinten kémiából a fordító totálkáros.
a spektrumon (meg national g- n....) annyi hülyeséget beszélnek, hogy már régen leszoktam a nézésükről...
mondjuk, az meg szomorú, hogy mindezt tudományos ismeretterjesztés címen adják :(
az eredeti filmben biztos jól mondják, de a fordítok nem értenek hozzá, ezért félrefordítják.
és igen, néha igen nagy baromságokat tudnak összehozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!