Szerintetek mik ezek a hangok amiket világszerte tapasztalnak? (vidi lent)
Nállunk a szorulo szélerőmü ad ilten gangot a to mellett. szeles időben ugy nyikorog hogy alug alszok tölle.
Ma téma.Apukám mar egy udeje panaszkodik hogy puskaropogast hall messzirol.Baromi illyesztő én is hallottam .Na az mi lehet?
És most gondolkodjunk el, mennyire valószínű, hogy bármilyen természeti hang ennyire hasonlítson. Remélem, akinek van egy minimális műszaki érzéke, ebből leveszi, hogy az a bizonyos mindenhol hallható hang a megfelelő irányú profilmarásnál tökéletesen ugyanaz, mint amit a videókon hallani. Ez most csak egy minta, de amikor a maró teljes keresztmetszetű profilon dolgozik egy ív mentén, akkor tökéletesen ugyanaz a hang szól, mint amit állítólag az égből hallanak.
Így talán érthető, mitől vagyok szkeptikus.
Egyébként tényleg, mi garantálja, hogy nem éppen mondjuk fémmegmunkálás folyt valahol a környéken? :) Mondjuk, hogy van egy vasüzem, vagy csak kereskedés, ahol nem szokás pont így marni, de akkor éppen ezt tették.
@Wadmalac. Minden tiszeteletem mellett is azt mondom, hogy az "ugyanaz a hang" az itt nincs tisztázva, hogy mit is jelent. Szubjektíve azt mondom, hogy más hang hallható a kettő visi alatt, de hasonlít is eléggé. Akár származhat ilyesmi fémmegmunkálástólis, ezt viszont lehetségesnek tartom! :)
"Szubjektíve azt mondom, hogy más hang hallható a kettő visi alatt, de hasonlít is eléggé."
Mint írtam is, ez pont nem az a marási művelet volt, ami TÖKÉLETESEN ugyanazt a hangot produkálta, olyat most nem tudtam felvenni. Az a darabok végének íves marása volt, ahol folyamatosan változik a hangmagasság és sokkal jobb az üregrezonancia miatt a "trombita-hatás". Ha lesz még lehetőségem, felveszem azt is.
Szerintem a videók egy része tényleg ilyen üzem közelében készült, csak ez a felvételből nem derül ki, a többi videó meg utólag gyártott hoax, ezekből kiindulva.
A telós felvétel nem tudta visszaadni a valódi hangerőt, tippem szerint 100 dB felett, hát, kérem, ez kicsit is jó akusztikai körülmények közt 500 méterről úgy hangzik, hogy gatyiba rottyant az, aki nem tudja, mi ez. :)
Ha én az otthoni hi-fi rendszerben fölteszem ugyanazt a cd-t és másodjára az egyik hangsugárzót 5 cm-rel arrébb húzom, már nem tökéletsen ugyanaz a hang. Bár füllel hihetőléeg nem megkülönböztethető.
Ha egy másik rendszeren játszom le, akkor pláne nem ugyanaz, vagy akkor sem, ha ugyanazt a rendszert egy másik szobában állítom föl. Na most ettől kezdve a "TÖKÉLETESEN" uyganaz a hang kifejezést magam részéről nem tartom teljesen korrektnek.
Vagy pl. Muszorgszkíj: Egy kiáűllítás képei c művét lájászták a Nemzeti filharmonikusok, majd a Bécsiek. Én meghallgatom mind a kettő előadást. Nyilván ugyanaz a zenemű, de nem egyáltalán nem "tökéletesen ugyanaz" a hang...
Lehet kötözködés, de én így látom!
Tiszta sor, hogy a hangélmény szubjektív. De ha már zenét hoztál fel, annyit meg lehet állapítani elég nagy objektív biztonsággal, hogy ugyanazt a dallamot ugyanolyan hangszeren játsszák. Na ennyire ugyanaz. :D
Sokkal ugyanazabb, minthogy máshonnan származhatna. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!