Mi a különbség a brómos víz és a hidrogén-bromid között?
Ha jól tudom, a brómos víz vörösbarna folyadék, míg a HBr színtelen gáz. De a HBr keletkezése nem a következő: Br2 + H2O = HBr + HOBr ?
Mert akkor az nem világos, hogy ha brómot vízzel elegyítünk (mint brómos víz), akkor ott miért nem játszódik le ez a reakció?
Kérem, valaki magyarázza el nekem ezt. Előre is köszönöm szépen! :)
"HOBr"
ez így nagyon nem lesz jó, mert az oxigén is szeretne egy elektront még és a bróm is
szóval vagy kovalens lesz a bróm kötése, mint a C6H5Br-nél vagy HBr-nél, vagy ionos, mondjuk egy alkálifémmel
vagyis működhet.. ha hipobrómsav (ha van ilyen)
akkor viszont lehet lejátszódik
Kedves kérdező!
Az általad felírt reakció elvileg valóban végbemegy semleges oldatban is, de a reakció egyensúlyi, és nagyon erősen a bróm képződése fele van eltolva (nagyon kicsi az egyensúlyi állandó, nagyságrendekkel kisebb, mint a klór esetében). Ennek következtében semleges közegben elenyésző mértékben megy végbe.
Lúgos közegben ellenben a fenti reakció jóval könnyebben végbe megy (ebben az esetben a bróm a hidroxidionokkal reagál).
Én nem értem, hogy mit akarsz mondani, de úgy érzem, te sem. Ha történetesen ez érdekel, a hipobrómos savban az oxigén és a bróm kovalens kötéssel kapcsolódik.
A brómos vízben a fizikai oldódás eredményeként keletkező hidratált bróm színét látod. A bróm alapból vörösbarna, és hidratálva is az marad.
Az általad vázolt egyenlet a kémiai oldódás, ami szintén végbemegy brómos vízben is, azonban ez egy egyensúlyra vezető folyamat, tehát nincs eltolva az átalakulás irányába. A rendszerben jelen lesz hidrogén-bromid, hipobrómossav és bróm is. A felső nyíl irányába el tudod tolni az egyensúlyt pl. NaOH-oldat hozzáadásával, mivel ilyenkor a NaOH elreagál az egyensúlyban jelenlévő HBr-dal, ami a brómmolekulák további átalakulását vonja maga után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!