Fizika érettségi, valaki elmagyarázná nekem miért ezek a jó megoldások?
1.)
Mivel a test energiája csak a magasságától függ, és a mi általunk végzett összes munka is csak ennek az energiának a megváltoztatására fordítódik. ΔΕ mindkét esetben ugyanaz (m ugyanaz, g ugyanaz, Δh ugyanaz), ezért W = ΔE is ugyanaz lesz.
9.)
A sebesség a pálya érintő irányába mutat, a gyorsulás pedig a testre ható erővel párhuzamosan.
15.)
Itt nem ez a jó megoldás, hanem az A.
19.)
Mert a mágneses indukcióvektor irányát a jobb kéz szabállyal definiáljuk.
Jó, akkor ezek szerint hülye vagyok a fizikához, én így gondolom:
1-es: nekem azt a testet sokkal könnyebb a 2-es ponton nyomva felemelni. A kalapácsot sem a tövénél fogom, hanem lehetőleg a nyél végén.
9-es: a sebesség az egyik, a gyorsulás a másik tengely, hát hogy lehetne a sebesség iránya ferde??
15-ös: Ha mondjuk 1 köbméter szörpbe 1 ml jeget teszünk, vagy 1 köbméter jéghez adunk 1 ml szörpöt, attól még az egyik esetben 0, a másikban 15 fok marad a hőmérséklet, így az egyenlőségnek mindenhol meg kellene lennie.
Hát tényleg nem nagyon értesz akkor a fizikához ugyanis az 1esnél valóban KÖNNYEBB akkor felemelni ha a szélén nyomod de nem ez a kérdés, hanem a munka!!! kívül kisebb erővel de hosszabb úton nyomod, tehát a munka ugyanannyi.
A 9esnél egyértelműen B, a gyorsulás lefelé mutat a sebesség pedig pályaérintő itányú....valóban vízszintes KEZDETBEN de aztán lefelé gyorsul tehát szerez lefelé mutató sebességet is és a vízszintes és lefelé mutató sebességek vektori összege a ferde.
> „a sebesség az egyik, a gyorsulás a másik tengely”
Nem-nem. Az egyik tengely a vízszintes irányú hely, a másik a függőleges. Szóval a két tengely az, aminek látszik. Ha az egyik gyorsulás lenne, a másik sebesség, akkor azt fel kéne címkézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!