Fémeknél hogy van az elektronszerkezet?
Figyelt kérdés
Néztem a szkandium elektronszerkezetét, és nem értem.
2 8 9 2
Hogy lehet, hogy a 3. héjról hiányzik 9 elektron? Vagy fémeknél nem kell telítettnek lennie a héjnak ahhoz, hogy egy új héj jöhessen létre? Ezért lehetnek benne delokalizáltak az elektronok, mert van helyük mozogni?
Kérlek ne túl tudományosan írjátok, mert nem hallgató vagyok, hanem gimnázium diák :(
2015. máj. 9. 16:57
1/5 anonim válasza:
Ilyen 1s- 2s- 2p- jelöléseket tanultál már?
2/5 anonim válasza:
azért mert a 3d előtt a 4s telítődik energetikai okok miatt... de majd minjárt jön Nolis és beleköt :)
3/5 A kérdező kommentje:
Igen.
Köszönöm a választ, így máris érthetőbb, hogy miért így néz ki ez a periódusos rendszer.
Amúgy milyen energetikai okok miatt?
2015. máj. 9. 17:10
4/5 anonim válasza:
egy elektronhéj ha eléri a 8 elektronos állapotot (ns^2 np^6), akkor kevesebb energia kell az egyel fentibb elektronhéjon tartani az elektront mint a d-t elkezdeni
amúgy szerintem ez jobb periódusos rendszer
5/5 A kérdező kommentje:
És miért van az, hogy kevesebb energiát igényel? Túl nagy lenne a taszítás? Utána miért nem még egy s pálya jön, vagy az már tényleg több energiát igényelne, mint a d pályán tartani az elektront?
2015. máj. 9. 17:26
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!