Részecskék tömege?
Figyelt kérdés
Mindig eV-ban adják meg, de ez ugye energiaegység. Tömegre az energia-tömeg ekvivalenciával lehet váltani? Tehát van egy m tömege a részecskének és amit ilyenkor megadnak az az E=mcc energia?2015. máj. 3. 18:24
1/7 anonim válasza:
Általában Mev/c^2-ben adják meg mert így könnyebb számolni. Amúgy a mega az 10^6-on azzal beszorzod az energiát és leosztod a fénysebesség négyzetével és meg is van a tömeg. Bár kicsit bizonytalan vagyok hogy grammban vagy kilogrammban, de szerintem gramm.
2/7 anonim válasza:
Ha SI-ben számolunk, akkor kg-ban kapja meg, nem grammban.
3/7 A kérdező kommentje:
Tehát akkor jól gondoltam?
2015. máj. 3. 19:05
5/7 anonim válasza:
Szeretnék én is kérdezni egyet, amennyiben a kérdező nem haragszik meg hogy az ő kérdésénél kérdezek :)
Az E=mc2 egyenlettel kapcsolatban nekem valami olyasmi rémlik hogy az "m" az igazából "delta m", tehát tömegkülönbség. Ez abból adódik hogy a protonon és neutronok tömege magban kevesebb, mint ha "szabadon" lennének, ugyanis a tömeg egy része a magot összetartó erővé változik át. Ez idáig igaz?
Ha igen, akkor az egyenlet m-jének kiszámolásával csak a tömegdeficitet kapnánk meg, nem?
Ha keverem a szezont a fazonnal, akkor bocsánatot kérek!
6/7 A kérdező kommentje:
Jó, oké. Azért kérdeztem mert nem jött ki az elektron tömege így, aztán kapcsoltam hogy az eV nem SI, még át kellett dobni joule-ba. Köszönöm a segítséget!
2015. máj. 3. 19:28
7/7 A kérdező kommentje:
Utolsó, Te itt most a kötési energiára gondolsz, én viszont nem arról kérdeztem. A kérdésben mcc nyugalmi energia. A harmonikus osszcilátor kvantumos tárgyalásánál meg a relativisztikus mechanikában is kiesik egy olyan dolog, hogy ha nincs mozgás, az energia akkor sem nulla, hanem E=mcc, ezt nevezzük nyugalmi energiának. Ez az összefüggés egyben a tömeg-energia ekvivalencia is. A tömeg arányos az energiával, köztük lévő dimenzióváltó tényező a fénysebesség négyzete. És mint kiderült ezért adhatják meg a részekék tömegét eletronvoltban kg helyett, így jóval egyszerűbben kezelve a számokat.
2015. máj. 3. 19:32
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!