Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémia, lángfestés! Hogyha...

Kémia, lángfestés! Hogyha több anyagot teszek egy edénybe, akkor milyen lesz a színe (bővebben lent)?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Kémiakísérletet kell csinálnunk, és én a lángfestést választottam. Szivárványt szeretnék, az egyik megoldás lenne az, hogy 6 izzítótégelybe külön-külön rakom, utána egymás mellé, így meglenne a szivárvány. A kérdésem a következő: Hogyha a 6 anyagot denaturált szesszel egy edénykébe rakom, akkor annak a lángja milyen lesz? Egyszínű, vagy váltakozni fognak a színek, ahogy elégnek az anyagok? A válaszokat köszönöm!

2015. ápr. 30. 19:05
 1/4 anonim ***** válasza:

egyszínű lesz. Ha teszel bele Na-ot, akkor intenzív sárga színű lesz. A nátrium el fogja nyomni a többinek a színét.

Egyszer amikor a lángfestést tanultuk egyetemen, csináltunk ilyet, külön-külön kellet megnézni adott ionok (oldatban) színét, akkor szépen lehetett látni melyiknek milyen a színe, aztán a végén összeöntöttük őket, és sárga lett a lángja, A nátrium miatt.

2015. máj. 1. 15:15
 2/4 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy a nátrium az egészet sárgára festené, ezért inkább kalciumot és/vagy báriumot használnék. Vörösnek rubídiumot, zöldnek rezet, de inkább bórsavat, kéknek céziumot vagy sima szeszt, ibolyának, bíbornak pedig káliumot/lítiumot. Csak annyit nem tudok/tudtam, hogy a színek hogy fognak érvényesülni. Ha nem használok nátriumot, hanem ezeket, annak várhatóan milyen lesz az eredménye?
2015. máj. 2. 20:55
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha nem használsz nátriumot, akkor is valószínűleg össze fognak mosódni a színek. Ha csak az oldatokra gondolsz, akkor is az oldott anyag a mgfelelő oldószerben egyenletesen oszlik el, éppen ezért valószínűleg nem fognak a színek szétválni.

Bár tényleg érdekes kísérlet lenne.

2015. máj. 2. 21:56
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2015. máj. 24. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!