Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik az a kémiai elem,...

Melyik az a kémiai elem, amelynek nincs vagy forrás, vagy olvadás pontja?

Figyelt kérdés
Fizikából kaptuk ezt a kérdést, és nem tudom mi a választ. Azt mondta a tanárnő, hogy egyetlen egy olyan kémiai anyag van, aminek nincs vagy forrás-, vagy olvadáspontja van, de nem árulta el, hogy melyik hiányzik.

#elem #kémia #fizika #melyik az az elem
2015. ápr. 16. 17:07
 1/9 anonim ***** válasza:

Ez érdekes, más egyéb körülmény nincs megadva?

Mert ha te "állítod elő" körülményeket, akkor létre tudsz hozni olyat, hogy mindnek legyen forrás vagy olvadás pontja.

Bár nem tudom ez mennyire igaz a mesterségesen létrehozott elemekre.

Vizsgálható-e egyáltalán? Van értelme?

2015. ápr. 16. 17:19
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem, nem általam létrehozott elem.. Én a héliumra gondoltam, mert az csak az abszolút 0-án cseppfolyósodik....
2015. ápr. 16. 17:21
 3/9 anonim ***** válasza:

Én úgy tudtam, hogy légköri nyomáson körülbelül 4 K-en. Azért különleges, mert légköri nyomáson nem szilárdul meg.

Amikor először olvastam a kérdést, akkor arra gondoltam, hogy valami olyanra gondolsz, ami szublimál, tehát se nem olvad, se nem forr. Viszont amennyire én tudom, ilyen elem légköri nyomáson nincsen (a jódot szokták mondani, de ott valami svindli van, legalábbis a Wiki ezt írja:

„iodine is a bluish-black solid APPEARING to sublimate” – [link] ).

Másrészt feltehetőleg a mesterséges elemeknek is a szokásos módon alakul a fázisdiagramja, tehát ugyanúgy van valahol szilárd, folyékony és gáz fázisuk is, mint minden egyéb elemnek, legfeljebb még nem állítottak elő belőlük akkora mennyiséget, hogy ezeket kísérletileg megfigyeljék.

Amúgy ez most valahogy népszerű kérdés, csak nem közös a fizikatanárod ezzel a kérdezővel?

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

2015. ápr. 16. 17:30
 4/9 anonim ***** válasza:

"Másrészt feltehetőleg a mesterséges elemeknek is a szokásos módon alakul a fázisdiagramja, tehát ugyanúgy van valahol szilárd, folyékony és gáz fázisuk is, mint minden egyéb elemnek, legfeljebb még nem állítottak elő belőlük akkora mennyiséget, hogy ezeket kísérletileg megfigyeljék."

Igen, ebben igazad van.

2015. ápr. 16. 17:35
 5/9 A kérdező kommentje:
Hmmm... Nincs kicsukva, hogy egy osztálytárs az illető.. :)) Egyébként a tanárnő azt mondta, hogy más osztályból valaki már próbálkozott egy wikipédiás válasszal, de az nem volt jó, úgyhogy ezért meg se mertem nézni, hogy ott mi a helyzet.
2015. ápr. 16. 17:40
 6/9 anonim ***** válasza:

Először is az angol Wikit kell nézni, másodszor én gyakran a gyakorikérdésekes válaszban sem bíznék.

De valóban csak a hélium jön szóba, és csak a légköri nyomáson megkötéssel. (Lásd a link a másik kérdésnél.)

2015. ápr. 16. 17:47
 7/9 A kérdező kommentje:

Akkor holnap megpróbálkozom a tanárnőnél a héliummal.

Köszönöm szépen a segítséget, mindenkinek! :))

2015. ápr. 16. 17:54
 8/9 anonim ***** válasza:
44%
A héliumnak nincs légköri nyomáson op-ja (mert nem létezik szilárd formában).
2015. ápr. 16. 18:03
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek, mégegyszer! A hélium volt a helyes válasz. ^^
2015. ápr. 18. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!