A p*V=n*R*T képletben milyen mértékegységeket kell használni?
Azt tudom, hogy a hőmérséklet kelvin, és hogy a nyomás lehet Pa, mPA, kPa is, de azok hogyan vannak "párban" a m^3, dm^3 stb.vel? Az n mindig mol, vagy van, hogy kmol-t kell használni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Az SI mértékegységeket használd!
Nem teljesen értem, mi nem világos.
A prefixum az amit a mértékegység elé teszel. Pl a mm (miliméter)-ben a mili a prefixum, azt jelenti ezred rész, a méter meg a mértékegység.
A Pa-hoz (és K-hez) vagy dm^3-t írj és akkor milimol-ban kapsz eredményt, vagy m^3-t, és akkor molban kapsz eredményt.
Nem használhatsz dm^3-t, mivel a Pascal is a m-ből van származtatva... a térfogat csak m^3 lehet.
Ezért magyarázzuk, hogy az SI rendszer mértékegységeit használd. Minden valamirevaló fizikatanár a legelső fizikaórán leíratja az SI mértékegységeket, szerintem ti is azzal kezdtétek. Azok nem viccből vannak a füzetedben, gyakorlatilag az egész gimiben azzal kell számolni végig...
dm^3-t átváltod m^3-be.
°C-t átváltod K-be.
mPa, kPa-t átváltod Pa-ba.
az anyagmennyiség pedig mindig mol (az az SI mértékegysége).
Itt az idő beseggelned, mert enélkül bukta lesz a vége:
Bármiben számolhatsz, de az eredmény is abban fog kijönni.
Aztán kérdés, hogy mihez kezdesz a tengeri mérföld / köbláb eredményeddel?
Ha viszont ennyire nem értesz a mértékegységek átszámításához, akkor tényleg a legelején válts át mindent alap SI mértékegységbe, és akkor ezzel nem lehet bajod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!