Mitől ŐS az őstermelő?
Akkor mégse tudod, hogy mit jelent. :p
Az őstermelő nem azt jelenti, hogy öreg vagy, hanem hogy te vagy az első szem a láncban, ami veled gyakorlatilag be is zárul. Amit termelsz, azt "magadnak" termeled, és a helyszínen fel is használod. Ezért "ős", mert a termék "eredet" helyén történik a hasznosítás. (Vagy talán mert az önellátás "ősi" rendszer, nem tudom.)
Az egy más dolog, hogy hála a magyar történelemnek és jogi változásoknak, az önellátás egyre inkább háttérbe szorult, és a kistermelő a helyi szinten túl is piaci szereplővé léphetett elő. A mai "őstermelő" egy komplex jogi kategória, aránylag távol az eredeti koncepciótól.
Szerintem. (NINCS nyelvi bizonyíték mögöttem, nem tudom, a kifejezés megalkotója konkrétan mire gondolt, ezért, ha tévedek, kérlek korrigáljatok!)
"...hogy te vagy az első szem a láncban"
Igen, első, eredeti, ősi tulajdonosa, termelője vagy egy feldolgozatlan (mg-i) terméknek.
" Amit termelsz, azt "magadnak" termeled, és a helyszínen fel is használod"
Nem, nem feltétlenül. A termékeinek legnagyobb részét piacra, eladásra termeszti az őstermelő,
DE NEM vevője, feldolgozója, közvetítője, forgalmazója, kereskedője a termékeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!