Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől ŐS az őstermelő?

Mitől ŐS az őstermelő?

Figyelt kérdés
Tisztában vagyok azzal, hogy mit jelent az őstermelő. Én az elnevezésre lennék kíváncsi, mégis mi indokolja az ŐS előtag használatát, ha egyszer "bárki" lehet 16 éves kor után? Mitől olyan ősi az őstermelő?

2015. ápr. 11. 16:35
 1/3 Vree ***** válasza:

Akkor mégse tudod, hogy mit jelent. :p

Az őstermelő nem azt jelenti, hogy öreg vagy, hanem hogy te vagy az első szem a láncban, ami veled gyakorlatilag be is zárul. Amit termelsz, azt "magadnak" termeled, és a helyszínen fel is használod. Ezért "ős", mert a termék "eredet" helyén történik a hasznosítás. (Vagy talán mert az önellátás "ősi" rendszer, nem tudom.)

Az egy más dolog, hogy hála a magyar történelemnek és jogi változásoknak, az önellátás egyre inkább háttérbe szorult, és a kistermelő a helyi szinten túl is piaci szereplővé léphetett elő. A mai "őstermelő" egy komplex jogi kategória, aránylag távol az eredeti koncepciótól.

Szerintem. (NINCS nyelvi bizonyíték mögöttem, nem tudom, a kifejezés megalkotója konkrétan mire gondolt, ezért, ha tévedek, kérlek korrigáljatok!)

2015. ápr. 11. 17:35
 2/3 anonim ***** válasza:

"...hogy te vagy az első szem a láncban"

Igen, első, eredeti, ősi tulajdonosa, termelője vagy egy feldolgozatlan (mg-i) terméknek.

" Amit termelsz, azt "magadnak" termeled, és a helyszínen fel is használod"

Nem, nem feltétlenül. A termékeinek legnagyobb részét piacra, eladásra termeszti az őstermelő,

DE NEM vevője, feldolgozója, közvetítője, forgalmazója, kereskedője a termékeknek.

2015. ápr. 11. 23:55
 3/3 anonim ***** válasza:
Igen, első szem a láncban. Más szavakkal: e termék végtermékké válásához te nem veszel semmit egy korábbi elemtől. Azaz, ennek a láncnak te vagy az elindítója, őse. Ha el is fogyasztod, egyben a végfelhasználója. Ha továbbadod, és mások valamilyen értéket adnak hozzá, mielőtt végtermék lesz, akkor a mások a közbülső láncszem (amelyek őse te vagy), a fogyasztó pedig a végső láncszem.
2015. ápr. 13. 12:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!