Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy Tyereskovának az...

Igaz, hogy Tyereskovának az űrben fogant egy gyereke?

Figyelt kérdés

Valahol olvastam régen, hogy a szovjet tudósok kíváncsiak voltak, milyen lesz az a gyerek, amelyik az űrben fogant, és Tyereskova a férjével ilyen jellegű feladatot is kapott.

Ez igaz vagy csak egy hoax? És ha igen, lehet tudni, mi lett a gyerekkel, megszületett-e egyáltalán?

Milyen hatással lenne a zéró gravitáció az ilyesmire?

2015. ápr. 4. 09:18
 1/10 anonim ***** válasza:
Semmi különösebb hatása nincs a zéró gravitációnak az ilyesmire, ez valószínűleg hoax mivel nem kell tudomány hogy rájöjj ha már tapasztaltad élőben. A nő úgy is teherbe eshet ha ő van felül. Itt a földön is, pedig a gravitáció lefelé tart. :3
2015. ápr. 4. 09:42
 2/10 A kérdező kommentje:

Igen, úgy tűnik tényleg nem jelentett gondot:

[link]

" A házasságot Tyereskova részben kötelességének tekintette: a cél az volt, hogy az első űrben fogant gyerek megszületésével is bizonyítsák, hogy nem ártalmas a szervezetre a kozmoszban való tartózkodás. A házaspár 1982-ben elvált, kislányuk sebészorvosként dolgozik."

Azért gondoltam, hogy talán lehet valami alapja a legendáknak, mármint hogy gondok voltak a gyerekkel, mert olvastam, hogy zéró gravitáció alatt a szervezet kicsit "megbolondul", lassabban emészt vagy éppen napokig nem, stb. De nem is vagyok biológus, elismerem.

2015. ápr. 4. 10:28
 3/10 sadam87 ***** válasza:
100%

Mivel Tyereskova egyszemélyes űrhajóval utazott (Vosztok), ha csak nem szűzen fogant, nem hiszem, hogy igaz volna. :)

Egyébként én úgy tudom, hogy nem fogant még gyerek a világűrben. Az indexes cikk idézett mondatának meg szerintem semmi értelme, mivel Tyereskova soha többé nem járt az űrben. (A lánya egyébként majdnem pont egy évvel a repülés után született, már csak ezért sem foganhatott az űrben. Esetleg azt vizsgálhatták, van-e hatása az űrutazásnak a későbbi fogantatásra.)

2015. ápr. 4. 10:47
 4/10 Vree ***** válasza:
Hivatalosan soha nem fogant gyerek az űrben, ennyit tudok, mert egyszer utánanéztem. :p
2015. ápr. 4. 12:14
 5/10 anonim ***** válasza:

Nem a fogantatással van gond, hanem a fejlődéssel.

A fejlődés egyik korai szakaszában a gravitáció dönti el az irányokat (úgy tudom, a fej/farok irányról van szó). Gravitáció nélkül összevissza kezd el fejlődni a gyerek.

2015. ápr. 4. 12:17
 6/10 A kérdező kommentje:
Sadam87, ezt is hallottam, ezért nem tudom, nem-e hoax-e a dolog...
2015. ápr. 4. 12:37
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszi 5/6, ez érdekelt, vagyis ez is...

A cél tudtommal az volt -a szokásos hidegháborús kivagyiságon kívül- hogy megtudják, hosszabb űrutakon lehetséges-e "fenntartani a fajt" majd, stb.

De én sem tudom, igaz-e vagy csak egyike a számos űrlegendának.

2015. ápr. 4. 12:39
 8/10 anonim ***** válasza:

Nem történt meg, nem ott fogant.

Hoax a téma :)

2015. ápr. 4. 13:31
 9/10 anonim ***** válasza:

Az esetleges későbbi, több generáción át tartó űrutazásokkal sem valószínű, hogy lenne probléma. Akik az űrben (mikrogravitációban) fogannak és születnek, nagy valószínűséggel ugyan sosem tudnak életben maradni hosszabb ideig egy, a földivel azonos nagyságrendbe eső gravitációval rendelkező égitesten, de ez csak az egyedfejlődésre hat ki, ettől még számottevő genetikai változásokat nem fognak elszenvedni az újszülöttek. Tehát a génállomány ugyanaz marad, az űrben született űrhajósok nem léphetnek bolygófelszínre (vagy legalábbis megfelelő mozgássegítő és egyéb orvosi eszközök nélkül nem sokáig maradnának életben ott, de az ő gyermekeik ha a bolygón fogannak és születnek, akkor pont ugyanolyanok lesznek, mint a Földön maradt társaik, és minden további nélkül képesek alkalmazkodni a gravitáció meglétéhez.

De ez nem feltétlenül probléma. Ugyanis amely űrhajó képes olyan körülményeket biztosítani a fedélzetén utazók számára, amelyen egy egész életet le lehet élni különösebb pszichikai problémák kialakulása vagy felszínre törése nélkül, az az űrhajó (és a fedélzetén utazók) bolygókörüli pályára állva tökéletesen alkalmas lehet műholdak, szondák pályára állítására, rakodóterek és állomások létesítésére, meg egyéb szükséges épületek-építmények-berendezések építésére-beüzemelésére. Közben a bolygón születő társaik-gyermekeik pedig a felszínt, vagy legalábbis annak egy részét formálhatják emberi tartózkodásra alkalmassá.

De ez még annyira a jövő zenéje, hogy bőven lesz még időnk sok ezzel kapcsolatos kísérletet elvégezni, kiértékelni.

2015. ápr. 4. 14:00
 10/10 anonim ***** válasza:
A zéró gravitációtól nem bolondul meg a szervezet. Ha napokig emésztene csak az lenne belőle hogy akármennyit ennél nem éreznéd az étel hatását csak napok múlva. Ráadásul például víz nélkül a szervezet 3 napon belül elpusztul, mit gondolsz, milyen kellemetlen lenne az az 1-2 vagy 3 nap emésztés?
2015. ápr. 4. 19:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!