Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egyenletrendezés?

Egyenletrendezés?

Figyelt kérdés

Al sűrűsége 20 °C-on 2700 kg/m3.

Kérdés: hány °C-on lesz 2680 kg/m3?

Egyenlet, ami megszületett: ró=ró0/1+3alfa*változó t.

Megoldókulcsnak kijön egy 103,6 °C érték, nekem ötödik számolásra is csak 1 °C körüli. (Függvénytábla szerint alfa=2,39 * 10-5 1/°C). Ez nagyon gáz, mert behelyettesítve tényleg kijön, csak nem tudom átrendezni. :'D

2015. ápr. 2. 20:53
 1/4 anonim ***** válasza:
biztos hogy a függvénytábla képletébe C-ben kell behelyettesíteni, és nem kelvinben?
2015. ápr. 2. 21:00
 2/4 anonim ***** válasza:

> „biztos hogy a függvénytábla képletébe C-ben kell behelyettesíteni, és nem kelvinben?”

Itt mindegy, mert a hőmérséklet változás számít, nem az abszolút hőmérséklet. (Amúgy °C-ban, bár ez már nem sokat számít…)

Vegyünk egy m tömegű, V térfogatú alumíniumdarabot, ennek sűrűsége ρ = m/V. Mikor melegítjük a térfogata V' = V*(1 + 3*α*ΔT)-re változik, a tömege marad, tehát

ρ' = m/V' = m/(V*(1 + 3*α*ΔT)) = ρ/(1 + 3*α*ΔT),

tehát a képleted jó (bár zárójelezhetted volna a nevezőt, hiszen itt nem lehet egybe leírni egy vonal alá, csak zárójellel jelezhetjük az egybe tartozását).

Így valahol később rontottad el:

1 + 3*α*ΔT = ρ/ρ',

ΔT = (ρ/ρ' – 1)/(3*α),

T' = T + ΔT = T + (ρ/ρ' – 1)/(3*α),

Ami nekem első számolásra 124,1 °C…

És másodikra is, és helyettesítve is kijön. Viszont a ΔT nálam 104,1 °C, ami azért közelebb van a megoldókulcshoz. De szerintem (szóval nem biztos, egyelőre csak én gondolom úgy), ti (te vagy a megoldókulcs/feladatgyűjtemény) írtatok el valamit.

2015. ápr. 2. 21:36
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszi második válaszoló!

104, 08 °C lett az új ΔT-m. Közelebb van a megoldókulcs verziójához, mint az 1. :D

2015. ápr. 3. 16:24
 4/4 anonim ***** válasza:

> „104,08 °C lett az új ΔT-m.”

Ok, az ugyanaz, mint nekem, csak máshogy kerekítettem.

A másik hiba is kerekítés: a megoldókulcs 2,4*10^(–5) °C-nak vette az α-t.

2015. ápr. 3. 17:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!