Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nagy folyók vízszintesek?

A nagy folyók vízszintesek?

Figyelt kérdés
Nem tudom hogy fogalmazzam meg a érdés szoval ha nagyon meredek gyors és sekély, nyilván követi a meder alját, bizonyos vastágságu viz miatt. de ha mondjuk a Dunát, vagy az amazonast, nilust- nézzük vannak olyan szakaszaik amit vizszintesnek mondhatunk? vagy egy ezred milliomod fokkal lejtenek a folyás irányába?

2015. ápr. 1. 14:53
 1/9 anonim ***** válasza:

nem értem a kérdést, a meder alja a kérdés? ott szerintem elég nehéz lenne vízszintest definiálni :D

vagy a vízfelszín? gondolom feltűnt, hogy a folyó vízfelszíne nem egy víztükör, nem értem, mit értesz vízszintes alatt ebben az esetben sem, szemléltetésképpen tegyük fel, hogy jön le a dunán egy hatalmas árhullám, akkor nem nem csak milliomod fokokkal fog "lejteni" ha az árhullám elejét nézzük és ha az árhullám végét, akkor ott emelkedés lesz a folyás irányába. Oké mondhatnánk, hogy akkor ne tegyük fel azt hogy árhullám jön, és akkor mi a helyzet, erre viszont az a válasz, hogy olyan nincs :D mindig vannak hullámok maximum kisebbek

2015. ápr. 1. 16:02
 2/9 A kérdező kommentje:

Rövid távon értem, mondjuk egy méter és 0,1 miniméteres hibahatárral, (igen vízfelszín)

tehát látszólag definiálhatunk olyan síkot ami olyan felületet képez amire, ha rá helyeznénk egy viz mértéket akkor horizontálisan középen lenne a vízbuborék?

Vannak e olyan részek ahol úgy mond víztükör jön vagy ahhoz nagyon közel álló?

2015. ápr. 1. 16:17
 3/9 anonim ***** válasza:
Én értem a kérdést, ha átlagosan kérdezed (nyilván nem a kis felületi dolgokat, hullámokat, buborékokat), akkor szerintem a folyóvíz felszíne igenis lejt, nagyon minimálisan, de lejt, ezért folyik! :D Tehát azt mondanám, hogy a Duna vízének felszíne (átlagosan) alacsonyabban van (a gravitációs potenciáltérben) a torkolatánál, mint a kezdeti szakaszán!
2015. ápr. 1. 17:23
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha vízszintes lenne, nem folyna!

Lejt az rendesen. Persze nem mindenütt ugyanúgy: síkságon kevésbé.

2015. ápr. 1. 18:02
 5/9 anonim ***** válasza:

"Tehát azt mondanám, hogy a Duna vízének felszíne (átlagosan) alacsonyabban van (a gravitációs potenciáltérben) a torkolatánál, mint a kezdeti szakaszán!"

Mondjuk ha ebben jobban belegondolunk ez földrajzilag is könnyen látható tény!

2015. ápr. 1. 18:05
 6/9 anonim ***** válasza:
72%
Ha átlagosan nézzük, akkro oylan nem lehetséges, hogy emelkedik? Például a domborzat úgy alakult, hogy bármerre folyna felfelé kéne folynia, kivéve azt az irányt, ahonnan jött, de abból az irányból meg a többi víztömeg nyomja előre? Szerintem ez egy elképzelhető példa, és oylan esetben folyhat akár "felfelé" is.
2015. ápr. 1. 19:44
 7/9 sadam87 ***** válasza:
100%

Ha ilyen pontra jut a víz, ott általában tó alakul ki, és addig emelkedik a vízszint, amíg el nem éri a legalacsonyabb pontot, amerre tovább juthat. Esetleg lehet, hogy ha nagyon kicsi az akadály, és elég nagy a víz áramlási sebessége, akkor "lendületből" át jut rajta (nagyobb a víz mozgási energiája, mint amennyi helyzeti energiát kell befektetni).

2015. ápr. 1. 20:17
 8/9 Szirty ***** válasza:

Nem vízszintesek. Több okból.

Az egyik, hogy folyik, amit a lejtése okoz. Ezt a lejtést a folyó esésének hívják. Ennek mértéke sík vidéken néhány centiméter kilométerenként. (A tisza esése pl. 6cm/km).

A másik oka az, hogy a nagy vizek felszíne követi a földfelszín görbületét.

2015. ápr. 1. 21:07
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha kizárólag a Föld görbületét vesszük vízszintesnek, akkor elméletileg még az is előfordulhat, hogy felfelé folyik a víz. Ehhez csak az kell, hogy pl. egy vastag mészkő vagy szilikáttartalmú réteg találkozzon egy vastag bazalt vagy gránittartalmú réteggel. Utóbbinak nagyobb a sűrűsége, így a tömege, azaz a gravitáló hatása is. Következésképpen a víz egy ilyen határon akár távolodhat is folyása közben a Föld középpontjától, miközben átfolyik rajta.
2015. ápr. 2. 07:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!