Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Napfogyatkozás melyik fázisába...

Napfogyatkozás melyik fázisában szabad a napba nézni?

Figyelt kérdés

Hallottam olyanról, hogy valamelyik fázis után 1-2 perccel már nyugodtan bele lehet nézni a napba. Melyik fázis után lehet?

[link]

Az fenti linkben nem ír róla, csak azt írja, hogy milyen kontaktusok vannak. Pénteken kb. hány órától lesz nézhető a nap szabad szemmel?

Még az lenne a kérdésem, hogy ha kimegyek az utcára a napfogyatkozás alatt és nem nézek közvetlenül a napba, akkor lehet baja a szememnek?

2015. márc. 20. 00:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nehogy közvetlenül belenézz a Napba!!!

Ugyanis pénteken csak RÉSZLEGES napfogyatkozás lesz! A Hold csak 60 %-ban takarja el a Napot! Ha a Napba nézel, gyakorlatilag ugyanazt a hatást éred el, mintha bármikor máskor, napfogyatkozáson kívül tennéd, azaz komolyan kockáztatod a szemed épségét!

Olvasd el a belinkelt szöveg végét! A Napba nézni legalább 13-as hegesztőszemüveggel, vagy napfogyatkozás-néző szemüveggel lehet (nem tudom, most kapni-e ilyesmit, én anno '99-ben elspájzoltam egyet).

Szabad szemmel belenézni csak TELJES napfogyatkozáskor lehet, és akkor is csak abban a néhány percben, amikor a hold TELJESEN kitakarja a Napot. Magyarországon legközelebb 2075-ben lesz ilyen.

2015. márc. 20. 00:51
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

"Az fenti linkben nem ír róla"

Dehogynem, idézem:

"Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!"

"Még az lenne a kérdésem, hogy ha kimegyek az utcára a napfogyatkozás alatt és nem nézek közvetlenül a napba, akkor lehet baja a szememnek?"

Ha nem nézel bele a Napba - sem közvetlenül, sem tükrön/vízfelületen keresztül - akkor nem.

Amivel belenézhetsz (rövid időre):

- DIN 13-14-es fokozatú ívhegesztő-szemüveg

- napfogyatkozáshoz készített speciális szemüveg

Amivel kivetítheted egy sima lapra:

- távcsővel: [link]

- kartonlapba gombostűűvel fúrt lyukon keresztül: [link]

2015. márc. 20. 01:11
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
2015. márc. 20. 01:34
 4/6 anonim ***** válasza:

Sőt a kivetítős dologhoz találtam még egy jó megoldást:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

lásd a #3-as hozzászólásom.

2015. márc. 20. 01:40
 5/6 anonim ***** válasza:
Google kereső: solar eclipse pinhole camera
2015. márc. 20. 03:33
 6/6 anonim ***** válasza:
Én ma 6-szor belenéztem szabad szemmel a napba 60% takarásnál is. Nem lett semmi baja a szememnek. Csíkokba jött a napsugárzás. Az egész napnál megfájdul a szem 1-2 másodpercnél is.
2015. márc. 20. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!