Napfogyatkozás melyik fázisában szabad a napba nézni?
Hallottam olyanról, hogy valamelyik fázis után 1-2 perccel már nyugodtan bele lehet nézni a napba. Melyik fázis után lehet?
Az fenti linkben nem ír róla, csak azt írja, hogy milyen kontaktusok vannak. Pénteken kb. hány órától lesz nézhető a nap szabad szemmel?
Még az lenne a kérdésem, hogy ha kimegyek az utcára a napfogyatkozás alatt és nem nézek közvetlenül a napba, akkor lehet baja a szememnek?
Nehogy közvetlenül belenézz a Napba!!!
Ugyanis pénteken csak RÉSZLEGES napfogyatkozás lesz! A Hold csak 60 %-ban takarja el a Napot! Ha a Napba nézel, gyakorlatilag ugyanazt a hatást éred el, mintha bármikor máskor, napfogyatkozáson kívül tennéd, azaz komolyan kockáztatod a szemed épségét!
Olvasd el a belinkelt szöveg végét! A Napba nézni legalább 13-as hegesztőszemüveggel, vagy napfogyatkozás-néző szemüveggel lehet (nem tudom, most kapni-e ilyesmit, én anno '99-ben elspájzoltam egyet).
Szabad szemmel belenézni csak TELJES napfogyatkozáskor lehet, és akkor is csak abban a néhány percben, amikor a hold TELJESEN kitakarja a Napot. Magyarországon legközelebb 2075-ben lesz ilyen.
"Az fenti linkben nem ír róla"
Dehogynem, idézem:
"Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!"
"Még az lenne a kérdésem, hogy ha kimegyek az utcára a napfogyatkozás alatt és nem nézek közvetlenül a napba, akkor lehet baja a szememnek?"
Ha nem nézel bele a Napba - sem közvetlenül, sem tükrön/vízfelületen keresztül - akkor nem.
Amivel belenézhetsz (rövid időre):
- DIN 13-14-es fokozatú ívhegesztő-szemüveg
- napfogyatkozáshoz készített speciális szemüveg
Amivel kivetítheted egy sima lapra:
- távcsővel: [link]
- kartonlapba gombostűűvel fúrt lyukon keresztül: [link]
Sőt a kivetítős dologhoz találtam még egy jó megoldást:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
lásd a #3-as hozzászólásom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!