Mitől erősít egy tranzisztor?
Az emitter-kollektor között folyó áram erősségét tudod szabályozni a bázisra adott feszültséggel.
Gyakorlatilag nem is a bemeneti jelet erősít fel, hanem a bemenetre adott jel másolata jelenik meg a kimeneten, "felerősítve"
Igazából arról van szó egyszerűen mondva, hogy aránylag kicsi áramerősséggel sokkal nagyobb áramerősségeket (béta-szorosát) tudsz vezérelni, egy bizonyos tartományban.
(Ha részecskék szintjén érdekel a dolog, tehát szilárdtest fizikai igényességgel, akkor bizony föl kell kötni a gatyát.)
A működésről:
A FET is tranzisztor.
Az, hogy a jelet azonos, vagy ellentétes fázisban kapjuk, a tranzisztor kapcsolásától függ.
Földelt emitteres kapcsolás. A jelet a bázisra adjuk, és a kollektorról vesszük le. Ellentétes fázis, (180°-os elforgatás).
Földelt kollektoros kapcsolás. A jelet a bázisra adjuk, és az emitterről vesszük le.
Azonos fázisú a bemenő, és a kimenő jel.
Földelt bázisú kapcsolás. A jelet az emitterre adjuk, és a kollektorról vesszük le.
Azonos fázis.
Nekem egyértelmű, hogy a tranzisztort egyenfeszültségre kell kötni. Váltóárammal táplálva igen fura dolgokat művelne.
Megjegyzem bizonyos határok között a tranzisztor fordított bekötéssel is működik. Erősítése jóval kisebb mint helyesen bekötve.
Ezen alapszik egy ismeretlen lábkiosztású (ismeretlen eredetű) tranzisztor kivezetés-azonosítás egyik lépése.
Végre nekem is sikerült megértenem, hogy a tranzisztoros erősítőkapcsolás a tápfeszültségből veszi fel azt az energiát amivel erősítő a váltakozó jelünket, tehát a tápfeszültségi problémám megoldódott(tényleg elég logikus), de a következőt még nem értem, mégpedig:
Mikor veszi fel, vagy hol adódik hozzá ez a tápfeszültség a váltakozó jelemhez, és pl.: egy Földelt Emitteres kapcsolásban hol történik a fázisfordítás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!