Ha kilonenek az űrbe mi tortenne?
Na, akkor:
A vákuum az a gáz hiánya. Tehát nem valami folyadék, gáz, hanem egyszerűen üres tér. Vagyis az autódból szépen elszivárogna a levegő. Ha megszínezed az autódban LÉVŐ levegőt, akkor azt látod, hogy szépen szivárog ki a kocsidból. Ha nagyon gyors a katapultod, akkor végképp gyorsan búcsút inthetsz neki.
Semmid nem robbanna fel, a bőr remekül kibírja azt a nyomáskülönbséget. Viszont a tüdődből is kiáramlana a levegő, az alacsony (majd nulla) légnyomás miatt a szemed felszínéről, a szádból elforrna a folyadék, az orrodban elpattanának a hajszálerek, és elforrna a véred (ami amúgy a sebeket gyorsan be is "foltozná" tehát nem véreznél el).
A legnagyobb probléma az, hogy a tüdődben is megszűnne a nyomás, így a vér nem tudna felvenni semmilyen gázt, sőt, vérben lévő oldott gáz (oxigén, szén-dioxid) kapásból kioldódna belőle. Ügye ha visszatartod a lélegzeted, akkor a véredben van oxigén, így viszonylag sokáig el lehet lenni (percekig, de eszméletvesztés után is jó pár perc, mire annyira lecsökken a vérben az oxigénszint, hogy agykárosodás lépne fel). Azonban a világűrben a véred teljesen leadna minden oldott gázt, így ahogy a vér elérne a tüdődből az agyadig, kapásból eszméletvesztés, majd percek múlva agyhalál.
Aztán sok-sok-sok óra múlva (ha árnyékban vagy) elérné a tested a 0°C, és hűlnél tovább, míg, hónapok vagy évek múlva, elérnéd a 4K körüli hőmérsékletet.
Én úgy érzem, hogy csak a lényeg maradt ki az eddigi válaszokból:
A vákuumot már meg sem éreznéd. A katapultálás pillanatában meghalnál, a szerveid nem bírnák a gyorsulást.
De ha már vákuum: nem robbannál szét, a szöveteid elég erősek, hogy összetartsanak. Egy kicsit felpuffadnál…
Ezt akartam én is írni, a katapultálást sem élnéd túl. Ahhoz, hogy ki tudj törni a föld légköréből az "űrig" el kéne érned az un. szökési sebességet, ami a föld esetében az 1-es kozmikus sebesség (föld körüli pálya), ami kb. 40,000 km/h. Ezt a sebességet kéne elérni egy katapultban kb. 2 méteres úton.... A wikipédia szerint ez ~ 200,000 G-s erőhatást jelentene az utasra.
Az átlag ember 4-5G-s erőhatásnál elájul, 15G körül meghal. Speciális ruhákban a valaha mért legnagyobb G hatás, amit ember (élve) kibírt az 45G körül volt - de azt is csak egy pillanatig, egy kilövés erejéig.
200,000G-s terhelésnél megközelítőleg egy vörös massza maradna csak belőled az ülésen.
Talán ez a videó ad majd némi elképzelést róla mit él át ilyenkor a test:
> „Ahhoz, hogy ki tudj törni a föld légköréből az "űrig" el kéne érned az un. szökési sebességet…”
Nem, elég az a sebesség, ami 100 km magasságba repít, ha a szokásos módon a Kármán-vonallal definiáljuk a világűr határát (ahogy erre a 23:16-os is utal).
> „…szökési sebességet, ami a föld esetében az 1-es kozmikus sebesség…”
Nem, az a Föld esetében a második kozmikus sebesség.
> „…az 1-es kozmikus sebesség (föld körüli pálya), ami kb. 40,000 km/h.”
Nem, az első kozmikus sebesség körülbelül 28 000 km/h. (Ki is számolhatom, de meg is nézheted, hogy az űrállomás nem óránként megy körbe a 40 000 km kerületű Föld körül, hanem körülbelül másfél óránként.)
Rövid összefoglalás a kozmikus sebességekről: általában 1-es kozmikus sebesség alatt azt a sebességet értik, aminél a Föld felszínénél körpályán haladáshoz csak a Föld gravitációs erejének hatására szükséges. A 2-es kozmikus sebesség az a legkisebb sebesség, ami (csak a Föld gravitációs erejét figyelembe véve) a Föld felszínétől tetszőleges távolságra jutáshoz szükséges, ezt hívják szökési sebességnek is. A 3-as kozmikus sebesség olyan, mint a 2-es, csak nem a Föld felszínétől a Föld gravitációs erejét figyelembe véve, hanem a Föld pályájától csak a Nap gravitációs erejét figyelembe véve. Az 1-es és 2-es kozmikus sebességet aránylag gyakran szokták más gömb alakú bolygókra is általánosítani.
> „Ezt a sebességet kéne elérni egy katapultban kb. 2 méteres úton....”
Hát… Hadtörténeti múzeumban nagyobb katapultot is láttam már…
A Kármán-vonalhoz, ha a légkörtől eltekintünk, elvileg nagyjából 5000 km/h-s kezdősebességre kéne gyorsulni, ami mondjuk egy 50 m-es (tényleg nagy) katapultban is, még mindig körülbelül 2000 g, ami simán megöl. De a légkör miatt mégy egy áramvonalas puskagolyó is nehezen megy 5 km-nél magasabbra, pedig annak tényleg olyan a kezdősebessége és gyorsulása, mintha egy puskából lőtték volna ki.
> „Az átlag ember 4-5G-s erőhatásnál elájul, 15G körül meghal. Speciális ruhákban a valaha mért legnagyobb G hatás, amit ember (élve) kibírt az 45G körül volt - de azt is csak egy pillanatig, egy kilövés erejéig.”
Itt már sokat számít a pillanat hossza, szóval biztos lehet találni nagyobb mért értékeket is, amiket ember élve megúszott (én mondjuk Forma–1-es balesetek környékén keresgélnék elsőre), de nagyságrendileg én is az 50 G-t tudom. A 2000 G ennél nagyságrendileg több, és szerintem az 50 méteres kilövés is egy hosszabb „pillanat”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!