Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől függ, hogy ki iránt...

Mitől függ, hogy ki iránt alakul ki a szerelem érzése?

Figyelt kérdés
Ha fajfenntartás miatt van, akkor mi alapján érzi az ember egy konkrét személy iránt adott időben, holott az nem is biztos hogy biológilag a legalkalmasabb, legegészségesebb, stb... és miben különbözik férfiaknál mondjuk a szexuális vágytól, ami inkább szolgálná szerintem ezt, mármint hogy tudat alatt bizonyos női testrészek láttán beindul a fajfenntartó ösztön? Kicsit laikus a megfogalmazás, de gondolom értitek mire irányul a kérdés.
2015. febr. 19. 23:21
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az ember azért különbözik az állatoktól, mert mi nem olyanok vagyunk, hogy rámászunk egymásra ész nélkül, csak a fajfenntartó ösztön miatt. A hím állat, ha kanos lesz, rámászik az első nőstényre. Náluk tényleg csak a fajfenntartás játszik szerepet. De sok állatfajnál még élvezettel sem jár az ivarsejtek egyesítése.

Az ember viszont képes érzelmi életet is élni, illetve egy olyan absztrakt világban él, ahol az alapvető életszükségletek kielégítésén túl megjelenik valami "többlet", ami miatt az ember világa több mint az állatvilág. Kezdve ott, hogy szociális hálóban élünk, le tudunk mondani az egyéni dolgainkról a közösségért. Le tudunk mondani az életünkről is egy eszméért (mint pl. a régi hősök a csatákban), holott a "haza" fogalma egy absztrakció. A háborúkban mégis az életüket adják oda érte az emberek. Az állatvilágban nincsenek ilyen dolgok (vannak állatok, amelyek "társadalmakban", csoportokban, falkában stb. élnek, de nincs absztrakt fogalmuk erről, nincs csoporttudatuk. A csoportlét az állatoknál egyszerűen a továbbélés zálogának egyik formája.

Az embernél viszont egy elég bonyolult kapcsolati rendszer jött létre, amelynek egyik része a szerelem is. Nem csak fajfenntartás céljából keresünk párt, és "párosodunk", hanem érzelmek, kapcsolatok, közös célok, tisztelet, szeretet, szerelem stb. miatt. Ilyen dolgok szintén nincsenek az állatoknál.

Azért kevertem bele ebbe a fejtegetésbe az állatokat, mert a fajfenntartó ösztönről írtál. Az emberi világot viszont nem csak az alapvető ösztönök mozgatják, hanem sokminden más is, amelyek sok esetben az ösztönös cselekedeteinkkel nem megegyező dologra is "rávehetnek" minket.

Pl. én nem szeretem a bombanőket, akiknek tökéletes az alkatuk, és bikiniben sétálgatnak a tengerparton mint a reklámokban. Mert az ilyen nők általában bunkók és beképzeltek. Ha csak az ösztöneimre hallgatnék, rávetném magam az elsőre, akit meglátok. De mégis valami taszít bennük, a fennhéjázó magatartásuk, ami miatt igazából nem szívesen vagyok egy légtérben egy ilyen beképzelt lánnyal. Ellenben egy normális testalkatú, de kevésbé bomba nőt, aki viszont kedves, odaadó és érzem, hogy szeret, én is rajongásig tudok szeretni. És nem tudom megmondani, miért, mert ez minden nő esetében más, akit eddig szerettem, és mindenkinél más, hogy miért szeret valakit és miért nem szeret.

2015. febr. 19. 23:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!