Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit látni most az égen?

Mit látni most az égen?

Figyelt kérdés
Az Orion-övtől balra az égen úgy 10 foknyira. Minden színben pompázik folyamatosan, szerintem csillag, de ilyet még nem láttam. Fel is vettem, nagyon szép csak hatalmas a videó mérete.
2015. febr. 19. 19:52
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Nem tudnád youtube-ra feltölteni?
2015. febr. 19. 20:03
 2/16 A kérdező kommentje:
Szerintem ez a Szíriusz lesz, feltöltöm mindjárt, sikerült átkonvertálnom.
2015. febr. 19. 20:05
 3/16 A kérdező kommentje:

https://www.youtube.com/watch?v=qYzFA6UBuHY&feature=youtu.be

Szabad szemmel lehet látni a színváltozásokat, a videón tekergettem a fókuszt, így a pacában lehet szépen látni a színváltozásokat. Ezt miért van?

2015. febr. 19. 20:08
 4/16 anonim ***** válasza:
0%

Mivel tél van, ezért lehet a Szíriusz is (általában télen lehet esténként, éjszakánként látni, nyáron nem annyira). Az a baj, hogy nem tudom mihez viszonyítani. A Szíriusz a legnagyobb az égbolton, szinte úgy világít, mint egy reflektor. Azt is hallottam, hogy a Szíriusz fényét nem teljesen saját magának köszönheti, mert látni lehet távcsővel mellette egy kisebb csillagot is, amit észben kitakar, bár nem tudom, hogy ez mennyit befolyásol a fényerején.

Az igazság az, hogy nem vagyok csillagász, csak érdekelnek a csillagok, és szoktam nézegetni őket :)

A lényeg, hogy ha hatalmas, és sokkal fényesebb mint az átlagos csillagok, akkor biztosan a Szíriusz lesz az. De még én sem láttam ennyire színesen világító objektumot :), arra gondolok, hogy a lencse valahogy megtöri a fényét, azért lesz ilyen színes.

2015. febr. 19. 20:24
 5/16 anonim ***** válasza:
0%
"A Szíriusz a legnagyobb >>csillag (ezt kihagytam)<< az égbolton"
2015. febr. 19. 20:25
 6/16 anonim ***** válasza:
hát ha a napot nem számítjuk
2015. febr. 19. 20:38
 7/16 A kérdező kommentje:
Nem a lencse miatt volt ez, mert unalmamban néztem ki az erkélyre és szabad szemmel láttam, hogy egyszer zöld, egyszer sárgás, egyszer kékes. Először azt hittem valami torony vagy repülő, aztán néztem rá távcsővel és 120 körüli nagyítással is csak a videón látható pont maradt. Én még nem láttam így csillagot, ezért kérdeztem. Most jöttem be, még mindig ilyen.
2015. febr. 19. 21:34
 8/16 anonim ***** válasza:
Kérdező, az nem lehet, hogy valami odavilágít? Tudom hogy furcsán hangzik, de nálunk is volt már, hogy egy szórakozóhely tetején lévő reflektor felvilágított az égre.
2015. febr. 19. 22:22
 9/16 A kérdező kommentje:
Ez esetben miért csak azaz egy csillag, aminél ezt észleltem? Ahogy írtam pár órával később is megvolt még ez a jelenség és a mozgása alapján csillag.
2015. febr. 19. 23:20
 10/16 anonim ***** válasza:

Ennek a videónak így nem volt sok értelme. A szcintilláció és a fénytörések nagyon szépek, de nem tudjuk, hogyan helyezkedik el az Orion-övhöz képest.

Esetleg így?

[link]

2015. febr. 19. 23:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!