Lehetséges lenne egy "fényraktározó" létrehozása?
A kémiai energiatárolásnál még mindig nincs jobb.
Egészen addig ez valószínűleg így is marad, amíg nem tudunk antianyagot gyártani-tárolni. De remélem, az a tárolóhely a Holdon lesz, mert ha bexarik, elég rendes balhét tud csapni. :D
Egyszer már kitárgyaltuk ezt a kérdést, igaz, az Ezotéria témakörben, de mégis születtek érdemi válaszok, eszmefuttatások.
Elsősorban, a kísérlet kivitelezhetetlen. Ha egy anyag 100%-ban visszaveri a fényt egyik oldalról, akkor féltétlenül visszaveri a másik oldalról is. Vagyis, ha a gömb kiereszti a fényt, akkor el is nyeli, ha nem nyeli el, akkor ki sem ereszti. Mellesleg nem létezik olyan anyag, ami 100% hatásfokkal visszaveri a fényt.
A második probléma, hogy felvetették, hogy a fény nem csak úgy tükröződhet vissza, hogy egyetlen, 100% energiájú foton keletkezik a legerjedés után, hanem az is megtörténhet, hogy két 50% energiájú foton keletkezik (csak mondtam valamit, és nem tudom, hogy ez tényleg megtörténhet-e). Emiatt a hullámhossz egyre növekedne, és ha túllépne a látható tartományon, akkor már nem is beszélhetnénk igazán fényről.
Igazán érdekes onnantól lenne a helyzet, ha az elektromágneses hullámok hullámhossza megegyezne a külső gömb átmérőjével. Igazán itt akadtunk el, magam sem tudom, mivel járna ez. Mindenesetre abból indultunk ki, hogy elméletileg sem lehetséges ez a kísérlet, tehát lehetetlen körülményekből indultunk ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!