Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy graetz-hidat szeretnék...

A legviccesebb kérdése:

Egy graetz-hidat szeretnék csinálni házilag, hogy lehetne?

Figyelt kérdés
Egy útmutatót esetleg tudnátok küldeni? Mennyire költséges egy 150A-es graetz-híd házi legyártása? Olcsóbb mintha boltban venném meg?
2015. febr. 4. 16:39
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A Graetz híd mindösszesen 4 diódából áll, nem bonyolult összeállítani, csak kicsit kell figyelni arra, hogy mindegyik jól álljon. Nos, kapható gyantába öntött gyári verziója is, nem hiszem, hogy jelentős lenne az árban a különbség, sőt lehet, hogy olcsóbb eleve kész hidat venni, mint 4 megfelelő diódát.

Ami nagyon izgalmassá teszi a kérdést, az bizony a brutális áramerősség. Nos, 2-3 A felett már célszerű hűtőbordáta szerelni a hidat. 20 ampernél már egész nagy hűtőborda kellhet és számolni kell azzal, hogy esik feszültség a hídon is.

A 150 Amper, az igen... abban már van kihívás. Nem am kapcsolás az érdekes, hanem az, hogy megfelelő vezetéket, bekötést használj és főleg hogy gondoskodj az egyenirányító megfelelő hűtéséről!

Mihez kell?

2015. febr. 4. 16:54
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
150 Ampernél maguk a diódák/vagy maga híd így is úgy is aránylag drága lesz, nem nagyon tudod megkerülni ezt kiadást. De a hűtés megoldása még inkább, na ha azt meg tudod oldani értelmesen, mondjuk van otthon egy-kettő-négy szép nagy hűtőborda, akkor azzal lehet spórolni, mert boltban eléggé drága lenne...
2015. febr. 4. 16:59
 3/7 anonim ***** válasza:
150A teljesítmény már majdnem erőművi kategória - egészen biztos vagyok benne, hogy azt otthon legyártva se biztonságosra, se olcsóbbra nem fogod kihozni...
 4/7 A kérdező kommentje:

Itt egy link:

[link]

Nátriumot gyártanék, és ahhoz szívesen alkalmaznám ezt a módszert.

"Egyenirányításnak 3db 50A-es graetz híd szolgált, melyet egy 10x11cm-es hűtőborda, és egy 8cm-es ventillátor hűtött, ez elégségesnek bizonyult. Az áram 80A körül lehetett."

5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, azzal nem spórolsz, ha egy Graetz hidat kiváltasz 4 diódával, lehet még drágább is. 50 amperes Garetz hidat sztem aránylag könnyen kapsz. 1-2 hamburger áráért... :)

Más kérdés, hogy mennyire aggályos ezeket gátlástalanul párhuzamosan kötni (kissé az sztem, mert azért nem garantált, hogy az áram szépen egyenletesen oszlik meg közöttük.) A hűtőborda az aztán izgalmas lesz, én kicsinek tartom azt amit ott mutatnak, lehetséges, hogy a 80 A nem valósult meg, vagy nem huzamosan.

Ebben a sztoriban a Graetz híd a legolcsóbb amúgy, nekem úgy tűnik. Elektródáid vannak? Na is miféle trafóról akarod ezt táplálni? 80 A huzamosan nem piskóta...

2015. febr. 4. 17:08
 6/7 anonim ***** válasza:

A hűtőborda az aztán izgalmas lesz, én kicsinek tartom azt amit ott mutatnak, lehetséges, hogy a 80 A nem valósult meg, vagy nem huzamosan.

Mondjuk ventilátorral kombinálva már hihető

2015. febr. 4. 17:17
 7/7 Szirty ***** válasza:

A legtöbb (nem maszek) hegesztőben van egyenirányítás és azok eleve egyenáramot adnak. Lehet nem is kell neked a dióda híd :)

Ha mégis kell hidat építeni, akkor pár dologra nagyon oda kell figyelned.

- A hidat teljesen egyforma (vagy párban kapható) diódákkal kell felépíteni

- A leírás több híd (3) párhuzamos kapcsolását emlegeti. Szerencsésebb inkább egy nagyobb áramút építeni szerintem, vagy kiegyenlítő ellenállásokat használni.

- Ha a diódák fém tokozásúak, akkor NEM építheted őket egy bordára csak akkor ha elszigeteled őket a bordától. Illetve ha külön bordán vannak, akkor azok nem érhetnek tetszőlegesen össze, mivel a diódák anód vagy katód kivezetése a fémházon van.

- Ha hegesztőről táplálod, akkor legalább 100V-os diódákat használj (ha nagyobb, nem baj).

Így kell összekapcsolni a diódákat:

[link]

2015. febr. 4. 17:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!