Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen hatással van a sejtekre...

Milyen hatással van a sejtekre a lassú fagyasztás? Miért jobb a gyorsfagyasztás?

Figyelt kérdés
2015. jan. 29. 09:23
 1/4 anonim ***** válasza:

lassú fagyasztásnál a bent lévő folyadék tágul és szétnyomja a sejtfalat


gyors - nagyon gyors - fagyasztásnál ezt el lehet kerülni

2015. jan. 29. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A lassú fagyasztásnál a vízből nagy jégkristályok keletketkeznek amelyek a sejtben sérülést okoz(hat)nak.

Gyors fagyasztásnál amorf jég keletkezik melynél nincs vagy kevésbé jellemző a sérülés okozása.

2015. jan. 29. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Gyors fagyásnál nincs idő a kristályszerkezet kialakulására. Vagyis inkább energia nincs. Elkezded melegíteni az amorf jeget ugyan úgy átkristályosodik, tehát egy fagyott sejtre keresztet lehet vetni.

2015. jan. 29. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
A válaszok úgy általánosságban határesetnek tekinthetők, amelyek csak nyalogatják a lényeget, bár nem derül ki a kérdésből, hogy milyen gyakorlati vonatkozásban merült fel. Önmagában ugyanis teljesen mindegy, hogy a fagyasztás maga milyen, hiszen feltehetően majd a felolvasztás (felengedtetés) után az életképes visszanyerés lenne a cél. Az igaz, hogy gyorsfagyasztásnál (aminek a pontos sebességét illetően lehet széles intervallum) nem alakulnak ki jégkristályok, de ennek az életképesen visszanyerhető sejtek tekintetében nemigen van szerepe, hiszen a majdani felmelegítés során kialakulhat kristályos szerkezetű jég. Az élő sejteknek a gyorsfagyasztás okozta kisebb károsodását ami nem mindig kapcsolatos az életképességgel és inkább a strukturáls károsodást jelenti) alapvetően arra vezetik vissza, hogy a gyors fagyasztáskor a fehérjék hidrátburkát képező víz nem vándorol jégkristályokhoz, azaz nem dehidratálódnak a fehérjék, vagyis kvázi natív szerkezetben maradnak meg. A tárolási hőmérséklet szerepe alapvető, mert -80°C alatt amorf, kristályszerkezet nélküli jég a stabil, -80°C körül egy köbös kristályszerkezet, de ez még mindig közelebb áll a fehérjék hidrátburkában található elrendeződéshez, mint az ennél magasabb hőmérsékleten stabil hexagonális szerkezet. A gyakorlatban azonban mégsem így történik az élő állapotban visszanyerni kívánt sejtek fagyasztása, hanem ún. védő- (krioprotektív) anyagokat használnak, amelyek kis koncentrációban képesek megakadályozni a jégkristályok képződését, a fehérjéknél a vízburok eltűnését. Ilyenkor pedig nem feltétlenül a gyors fagyasztás a célravezető, hanem egy lassabb, esetenként adott hőmérséklet-tartományokban változó sebességű hűtés.
2016. febr. 16. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!