Képződhet glükóz molekla Acetil CoA, vagy malonil-CoA -ból?
Acetil-CoA-ból képződhetnek a ketogenezis során ketontestek, amiből aztán piruvát (vagy tejsav) képződhet. (A pontos útvonalat nem tudom.)
A zsírsavak bontásávól is ketontestek képződnek, tehát ha máshogy nem, a fenti folyamatban biztos felhasználhatók glükoneogenezishez. A malonil-CoA a zsírsavszintézisben játszik szerepet, ezért feltételezem, abból is lehet glükózt csinálni.
Hmmm. A zsísavak bontásakor egy két szénatommal rövídebb zsírsavacil-Coa és egy acetil CoA jön létre.
Valamint, a ketontestek végterméke (béta-hidroxibutirát) felhasználásakor igen, Acetil CoA keletkezik, ami ketontestek a perifériális szövetek számára szolgál alternatív energiaforrásként (éhezéskor a májsejtek mitokondriumában megy végbe a folyamat, s pl. az agy számára jó E forrás).
De nem értem, miként alakulhat át az AcCoA glükózzá (think)
Úgy látom, értesz annyit a témához, mint én, lehet, hogy többet is. Akkor viszont nem értem, miért nem nézel magad utána.
Ha megnézed a fent belinkelt hivatkozásokat, láthatod, hogy nem túl rég ismert, hogy akár zsírsavakból is képezhetnek glükózt egyes élő sejtek. Ott találsz további hivatkozásokat is, amin el lehet indulni, például:
(Nekem ez a cikk kissé túl sok, pláne, hogy annyira nem is vagyok járatos a témában, de ha érdekel, olvasgasd nyugodtan.)
(Egy sokkal egyszerűbben átlátható és rövidebb review, de nem tudom mennyire megbízható, nem impakt faktoros lapban jelent meg.)
Abszolút jogos a kérdésed! :)
De pánikomban írtam ki a kérdést, miszerint igen rövid időm volt megválaszolni! S csak kíváncsi voltam mások gondolatmenetére e témát illetően! :)
Köszönöm a linkeket, áttanulmányozom! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!