Miért kell oxigén a kemotrófiához/-szintézishez?
Pl, nitrifikáló baktériumok esetében, ezek felépítő folyamatok, kívülről tudom a nitrifikáció egyenletét(NADP+-vel és ADP+P vel együtt) is, de abban sehol sem szerepel oxigén.
EGyik feladatban az volt a kérdés, hogy milyen abiotikus tényező kell ahhoz, hogy legyen nitrifikáció, én ezt válaszoltam: légköri nitrogén(N2), nem lett jó, mert oxigén.
A nitrifikáció kifejezetten aerob folyamat, tehát oxigén jelenlétében megy végbe. Azt nem tudom, melyik egyenletét ismered, mivel a folyamat több lépésből áll (még csak nem is egy baktérium alakítja az ammóniát nitráttá). A második lépés egyenletét úgy is fel lehet írni, hogy vízből nyeri az oxigént (tetszik érteni) a nitrit oxidációhoz a baktérium, de a magyar linkben található ábra alapján a képződő hidrogénionokat aztán oxigénnel reagáltatja, az így felszabaduló energiával alakítva ki a proton koncentráció grádienst, tehát összességében kell a folyamathoz az oxigén.
Elemi nitrogén biztos nem kell (közvetlenül) a nitrifikációhoz, mivel ammóniát (illetve nitritet) tudnak oxidálni.
Az általad felírt egyenletek messze nem teljesek (például hová lesznek az ammóniának a hidrogénjei, honnan lesz a nitritnek, nitrátnak oxigénje), a teljes egyenletek a linkekben megtalálhatóak, onnan látszik, hogy igencsak szükség van a folyamathoz oxigénre.
Ammónia származhat az elpusztult élőlények lebomlásából is például, de az igaz, hogy a bioszféra alapvető nitrogénforrása a légköri nitrogén. Azonban erre közvetlenül a nitrifikálóknak (ahogy írtad is) nincs szükségük.
és gondolom a koncentráció különbség miatt, az ATP-szintáz, 1 proton átengedésével szintetizál ATP-t
a fotoszíntézisnél így van a könyvben, kemoszíntézisnél csak egyenlet és kevéske szöveg.
"az ammónia hidrogénjei a NADP-re kerülnek"
Ez végső soron valóban igaz, de nem szerepelnek az egyenletben. Mellesleg az ammónia saját jószántából nem fogja a hidrogénjeit leadni. A töltések sem jönnek ki.
"és gondolom a koncentráció különbség miatt, az ATP-szintáz, 1 proton átengedésével szintetizál ATP-t "
Egy ATP szintéziséhez legalább három protont kell átengedni, de a folyamat alapja tényleg ugyanaz, mint a fotoszintézis esetében.
Az viszont továbbra sem értelmezhető a tankönyvi egyenletből, hogy honnan lesz az oxigén, éppen azért, mert nem teljes. De középiskolás szinten nem is kell ennél mélyebben tudni. Ha mégis érdekel, továbbra is ajánlanám figyelmedbe a fenti linkeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!