Melyik hidrogénkötés az erősebb? intramolekuláris vagy intermolekuláris?
Az intramolekuláris kölcsönhatások nagyságrendekkel erősebbek, mint az intermolekulárisak.
P.S.: intramolekuláris hirdogénkötés nem létezik.
Rendben, elbeszéltünk egymás mellett:
1.: Amiről én beszéltem, az az intramolekuláris kötések fajtái. Kovalens, ionos, fémes kötés
2.: Amiről te beszélsz az azért nevezendő intramolekulárisnak, mert egy molekulán belül történik változás, és nem a kötés fajtája változik meg (kovalensből kovalens keletkezik).
Én ezen metódus alapján mondtam, hogy "nincs intramolekuláris hidrogénkötés".
Kérdező!
A para-hidroxibenzaldehidnél azért lesz magasabb az olvadás és forráspont, mert az intermolekuláris hidrogénkötések összetartják a molekulákat, így azok nehezebben szakíthatóak el egymástól. Az orto formánál intramolekuláris hidrogénkötés van, ez nem tartja össze a részecskéket, ezért akármilyen erős, nem befolyásolja az olvadás és forráspontot. Tehát ez utóbbiakból nem lehet a két hidrogénkötés relatív erősségére következtetni.
Silber!
Dehogy nincs intramolekuláris hidrogénkötés! Például nagyon fontos szerepet játszik a fehérjék térszerkezetének kialakításában, de kisebb molekulákban is előfordul. Persze nem ez tartja össze a molekulán belül az atomokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!