Hogy a fenébe kell ezt megoldani?
Ebből hogyan lett a végeredmény?
És ebből hogy lesz -2?
Deriválás oké, de kezdek agyvérzést kapni.
> „Ebből hogyan lett a végeredmény?”
Egyszerűsítettek x-szel, kibontották a zárójelet, majd összevontak.
> „És ebből hogy lesz -2?”
Egy tört akkor 0, ha a számlálója 0.
(x^2-(x+1)2x)/x^4 = (x^2-2x(x+1))/x^4 = (x^2-2x^2-2x)/x^4
= (-x^2-2x)/x^4 = -x^2/x^4 - 2x/x^4 = -1/x^2 - 2/x^3
= -(1/x^2 + 2/x^3) = -(x+2)/x^3
Az utolsó részben közös nevezőre hoztunk gyakorlatilag.
Mert:
-(x+2)/x^3 = -(x/x^3 + 2/x^3) = -(1/x^2 + 2/x^3)
Szóval ez egyenlő 0 >>>
-(x+2)/x^3 = 0
Beszorozhatsz az egész nevezővel (vagy, ahogy írták előttem, a számlálónak kell 0-nak lennie, mert a nevező nem lehet):
-x-2 = 0
x = -2
Köszi az elsőhöz.
A másodiknál ha elvégeztük az egyenletet x= -2 lett az eredmény. Csak a levezetésre lennék kíváncsi.
Köszönöm a válaszod egyébként!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!