Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az akciós potenciál szerepe...

Mi az akciós potenciál szerepe a szív- és vázizomzatban? Mit takar ezesetben az "akciós potenciál" jelző?

Figyelt kérdés
2015. jan. 4. 02:17
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ingerületet jelent. A szívnek saját ingerképző rendszere van. Ez a szinuszcsomó. Ez percenként kb. 72-szer kelt olyan ingerületet, amely elérve az ingerküszöböt, akciós potenciált vált ki. Az akcióspotenciál végigterjed a szív különböző pontjain (szinusz csomó, his-köteg, tawara-szár), míg eljut az összehúzódásért felelős izomrostokig. Ez az akcióspotenciál hullám pedig kiváltja az összehúzódást. (A sejtszintű mechanizmusa az a dolognak, hogy inger hatására a sejtek membránjának áteresztőképessége megváltozik, ami a sejt nyugalmi potenciálját megváltoztatja. A nyugalmi potenciál az a potenciál, amely nyugalmi állapotban mérhető a sejtmembrán két oldala között.)
2015. jan. 4. 04:21
 2/10 sadam87 ***** válasza:
Azaz röviden összefoglalva ugyanazt jelenti, mint az idegrendszernél (amennyiben arról már tanultál). Annyi a különbség, hogy az akciós potenciál hatására az izmokban kalciumionok szabadulnak fel az endoplazmatikus retikulumból, amelyek hatásár az izmok fehérjerostjai (aktin, miozin) elmozdulnak egymás mellett, és így az izom megrövidül.
2015. jan. 4. 10:07
 3/10 A kérdező kommentje:

Koszonom sracok a segitseget. Ez most eletmento volt es vegre, sikerult megertenem ezt a fránya membranpotencialosdit. :)

Am vannak dolgok, melyeket meg mindig nem ertek. Pl. Az aktiv transzport eseteben, mindig a koncentracio fradiens (vmint elektromo-) ellenebe vandorolnqk az ionok(?) pl. A Na-K pumpa. Miért jo az, ha az EC terbe pumpalja a K-ot, az IC be pedig a Na-ot?

Valamint, hogyan kulonboztethetjuk meg az elsodleges aktív transzportot a masodlagostol? Annyit tudok, hogy a masodlagos transzportnl az elsodleges altal kialakitott iranba megy. De ennek mi értelme van?

Koszonom! :)

2015. jan. 5. 09:30
 4/10 sadam87 ***** válasza:

Azért csak koncentráció grádiens ellenében megy végbe az aktív transzport, mert a másik irányba energiabefektetés nélkül is végbe mehet, akkor meg minek ATP-t pazarolni?

"Miért jo az, ha az EC terbe pumpalja a K-ot, az IC be pedig a Na-ot?"

Azt nem tudom, mire jó, de amúgy is a káliumion pumpálja az intracelluláris, a nátriumiont pedig az extracelluláris térbe. Ez segíti fenntartani a nyugalmi mebránpotenciált, illetve az akciós potenciál után segít visszaállítani az eredeti ioneloszlást.

Másodlagos aktív transzport esetén nem közvetlenül a szállítani kívánt anyagot fogja ATP felhasználásával keresztül pumpálni a membránon a sejt, hanem előbb egy másik anyag esetében koncentrációgrádienst hoz létre a membrán két oldalán, majd ennek az energiáját kihasználva, kotarnszport segítségével együttesen fogja mozgatni a két anyagot. Így a második anyag koncentrációkülönbsége lesz az első transzportjának hajtóereje.

[link]

(12-13. oldal)

[link]

(5. oldal + utolsó dia)

2015. jan. 5. 18:48
 5/10 A kérdező kommentje:

"Így a második anyag koncentrációkülönbsége lesz az első transzportjának hajtóereje."

Mikor olvastam róla, én is így fogalmaztam, csak túl egyszerűnek véltem! :D

Tehát, ha jól értelmezem, a másodlagos transzport a fő, ő a király. S az elsődleges transzport azért jön létre, azért alakít ki koncentráció grádiens különbséget, hogy annak hajtóereje legyen a másodlagos transzportnak?

Ezesetben a másodlagos transzport úgymond passzív transzportnak minősül (ha eltekintünk az elsődlegesnél befektetett energiától)?

Miért nem fordít közvetlen energiát közvetlenül a másodlagos transzportra? :D

Köszönöm a linkeket is, megnéztem őket! :)

2015. jan. 5. 19:57
 6/10 sadam87 ***** válasza:

"S az elsődleges transzport azért jön létre, azért alakít ki koncentráció grádiens különbséget, hogy annak hajtóereje legyen a másodlagos transzportnak?"

Ez is lehet a célja az elsődleges aktív transzportnak, de ezen kívül rengeteg minden más is. Egyrészt anyagok felvétele (pl. Na+ a bélben), visszaszívása (pl. Na+, glükóz a vesében), anyagok kiválasztása (pl. gyógyszerek) történhet így. Másrészt (ahogy korábban említettem) segíti a nyugalmi membránpotenciál fenntartását. Harmadrészt a létrehozott koncentráció grádiens nem csak másodlagos aktív transzportot segíthet, hanem például a baktériumoknál a csilló mozgatását is ez (egészen pontosan protonkoncentráció különbség) biztosítja.

"Ezesetben a másodlagos transzport úgymond passzív transzportnak minősül"

Én ezt nem mondanám, inkább úgy fogalmaznék, ez esetben nem közvetlenül az ATP energiája hasznosul, hanem a koncentráció különbségben felhalmozott energiát tudja a sejt transzporthoz hasznosítani. Elég arra gondolni, hogy a koncentráció grádiens fenntartása nélkül elég hamar megszűnne a transzportot hajtó erő.

"Miért nem fordít közvetlen energiát közvetlenül a másodlagos transzportra?"

Jó kérdés. Erről nem tudok biztosat mondani, csak a saját elképzeléseimet. Egyrészt valószínűleg túl sok energiát vagy időt igényelt volna minden egyes anyagra külön elsődleges transzportert fejleszteni. Ezzel szemben a másodlagos aktív transzporthoz szükséges kotrenszporterek más célokat is betölthettek eredetileg. Másrészt, mint fentebb írtam, a sejtek a másodlagos aktív transzporton kívül rengeteg mindenre képesek kihasználni a sejthártya két oldala közötti elektrokémiai grádienst (sőt, ilyen grádiens minden sejt sejthártyájának két oldala között megvan). Emiatt egyszerűbb lehetett ezt kihasználni bizonyos anyagok aktív transzportjához is.

2015. jan. 5. 22:02
 7/10 A kérdező kommentje:

Kitűnő magyarázat!

A Jóisten áldja meg jó szokásod, köszönöm eddigi segítségeidet (egyrészt a felvételihez kaptam sok segítséget tőled). :) Köszönöm!

2015. jan. 6. 01:50
 8/10 anonim válasza:
Orvosok vagytok?
2015. jan. 6. 22:26
 9/10 sadam87 ***** válasza:
Én nem.
2015. jan. 8. 19:55
 10/10 anonim ***** válasza:
Én medikus.
2015. jan. 8. 22:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!