Miért hűlik hamarabb a forró tea, ha fújjuk?
Mert a víznek nagyon nagy a párolgáshője, és ha fújod, akkor a párolgást gyorsítod.
Végezz egy kísérletet hétvégén, és a család minden tagjának készítsd el a teáját.
1. Az egyiket fedd le valamivel.
2. A másikat ne fedd le, ne is fújd, hagyd szabadon párologni
3. A harmadikat ne fedd le, és fújd a tea felszínét.
Azt fogod tapasztalni, hogy a lefödött marad a legforróbb és a felületén fújt hűl a leghamarabb. A korrekt méréshez esetleg betehetsz még egy poharat,
4. Fedd le és a poharat fújd.
Ez még lasabban fog hűlni, mint a fedetlen szabadon párolgó. Szóval a párolgás viszi el a legtöbb hőt, mint ahogy a #3. válaszoló is írta...
Ennek fizikai oka van:
A teában lévő meleg (gyors) részecskék (atomok) a folyadék felszínére kerülnek, amiket elfújunk és maradnak a hidegek, vagy legalábbis hidegebb, lassabb részecskék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!