Egy okos kémikus segítségét szeretném kérni! (? )
pH-számolás és termokémia témakörökben lenne pár feladatom, amiknek sehogyse jutok a végére. :(
Egyetemi első féléves tananyag, szóval szerintem kb nehéz középszint-emeltszint között mozog a nehézsége, ha ez lényeges.
Előre is köszönöm a segítséget!
10 cm3 0,5 mol/dm3 koncentrációjú NH4Cl oldathoz hány cm3 0,4 mol/dm3 koncentrációjú NH3 oldatot kell keverni, hogy a pH 9,3 legyen? (Kb=1,79*10-5)
A nátrium hidrogéngáz képződése közben oldódik vízben. 0,7 g nátrium 100 cm3 20°C-os vízben való oldódásakor és standard állapotú hidrogéngáz képződésekor hány fokra melegíti fel a keletkező oldatot? A képződéshők: H2O(l): -286kJ/mol, NaOH(aq): -471,3kJ/mol)
Nagyon segítőkész első két válasz után szeretnék végre segítséget kapni!
Másodiknál kiszámoltam a reakcióhőt, az nem világos, hogy az oldat tömege (a c*m*T képletből az m) mi lehet... Mást nemnagyon ronthattam el, c állandó, T meg a kérdés.
Értelmesebbje tudja használni a keresőt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
P.S.: a 0,7 nem 0,9?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!