Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A vérerek átmérőjének a...

A vérerek átmérőjének a felére csökkenésekor, miért növekszik meg az áramlás a 4X -ére?

Figyelt kérdés

Hiszen a vérerek szűkülésével az ellenállás növekszik meg > minél nagyobb az ellenállás, annál lassabb lesz az áramlás.

Élettant tanulok, s a turbulens áramlással foglalkozom jelenleg. Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem.

Köszönöm segítségeiteket! :)

2014. nov. 22. 21:43
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Egy kis matematika. Egy cső keresztmetszete r^2*pi. Ha felére csökken, (r/2)^2*pi = r^2*pi/4 .
2014. nov. 22. 22:04
 2/6 anonim ***** válasza:
70%

Gondolkozz!

Kör szelvényű cső (ér) átmérője felére csökken.

Keresztmetszete a #1 válasz szerint az eredeti negyede.

Ezen, a negyedére csökkent keresztmetszeten áramlik át a vér eredeti mennyisége.

Logikusan következik, hogy az áramlás sebességének az eredeti sebesség négyszeresére kell nőnie.

2014. nov. 22. 22:12
 3/6 savanyújóska ***** válasza:
100%

Matematikailag felettem megindokolták, hogy miért nő meg élettanilag meg nem értek hozzá...:D Ugyanakkor egy apró kiegészítés: feltételezve, hogy ugyanannyi vér áramlik keresztül a keresztmetszeten egységnyi idő alatt!

Az ellenállás nem igazán tudom értelmezni, mint fogalmat, mi áll ellen minek?

2014. nov. 23. 12:24
 4/6 anonim ***** válasza:
45%
Amíg az ér fala a kivánalmaknak megfelel (semmi lerakódás nincs), a vér ármlása inkább lamináris.
2014. nov. 23. 12:59
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszát :)

Igen, tudom, hogy lamináris, nincs is azzal gond :)

Csak egyszerűen ütötte a két tényező egymást.

S most, logikusan gondolkodván, tényleg gyorsabb lesz az áramlás > metafórának alkalmazván, pl. mikor egy csövet a hüvelykujjunkkal befogjuk (vízfolyás közben), gyorsabban fog kilövelni a víz, ám ezzel együtt a nyomás is megnövekszik.

Ám, ezzel együtt még mindig nem tiszta, hogy mi a helyzet az ellenállással. Hiszen azt nem lehet kifelejteni :S

Az ellenállás alatt értjük a vérben lévő részecskék közötti ellenállást (1), valamint az érfallal való érintkezést (2). Ez az ellenállás befolyásolja a vér áramlásának a sebességét. Tehát: az érfal minél kisebb, az ellenállás annál nagyobb lesz, azaz csökken a sebessége :)

2014. nov. 23. 18:59
 6/6 savanyújóska ***** válasza:
Ha az ellenállás szakszó, akkor elnézést, de nekem így baromságnak tűnik. A vér (ideális esetben) nagyon kis viszkozitással bír (Wikipéda(!) szerint 4-25x-e a vízének, és szerintem se több 1-2 nagyságrendnél), ez azt jelenti, hogy nagyjából úgy reagál az cső összenyomására, mint a víz. A 2. pont nekem nem tűnik reális tényezőnek, a vér fejt ki nagyobb nyomást az érfalra (hiszen az átmérő kisebb lett), de a NAGYON kis mű miatt ebből nem lesz súrlódási erő.
2014. nov. 24. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!