Mi változna, ha nem forogna a Föld, csak keringene a Nap körül?
Eléggé bajos lenne... A Nap felöli oldalon rettentő meleg lenne, az ellentétes oldalon örök sötétség és hideg.
(Talán nem pusztulna ki a teljes emberiség, de simán lehet, hogy minden emlős kb. kapásból kipusztulna. Kellemes nem lenne, az biztos. Én nem szeretném megélni.)
Szerintem akkor mindenhol egyféle (nem közös) éghajlat lenne.
Szerintem most is van ilyen hely a Földön (talán az esőerdők?), ahol így van, és élet is van.
Ha a Föld nem keringene a Nap körül, akkor nem lennének évszakok. Ha például a mai nappal szűnne meg a Föld forgása, akkor az Északi-sarkon soha többé nem jönne fel a Nap, Magyarországon állandósulna ez a késő őszi időjárás, az Antarktiszon viszont sohasem lenne éjszaka. Az élet, szerintem ettől függetlenül megjelent volna.
#1 Ha a Föld forgása szűnne meg akkor nincs értelme Nap felőli, illetve azzal ellentétes oldalról beszélni, mivel a nappalok és éjszakák egyformán fél évig tartanának. Az általad leírt eset akkor következne be, ha a Föld forgási és keringési ideje megegyezne (azaz a Föld évente egyet fordulna).
Utolsó!
Ja, igen, valóban így értettem, ha mindig uazt az "arcát" mutatná a Föld a Napnak. Egyébként, akár uazt az "arcát" mutatná a Föld a Napnak, akár megszűnne a Föld forgása, mindkettő nagyon súlyos következményekkel járna...
Ha a keringése szűnne meg, azt nehéz elképzelni, mert akkor a Nap gravitációja beszippantaná a Földet és az is elég baj lenne...
Eddig egyik válasz sem teljesen fedi a valóságot. :) Ha megszűnne a Föld forgása, akkor egy nap pontosan egy évig tartana. Mint ahogy a Hold sem forog a tengelye körül, mindig ugyanazt az arcát mutatja a Föld irányába (leszámítva a minimális librációs mozgást), mégis vannak rajta nappali és éjjeli ciklusok.
Ha viszont a Föld keringése szűnne meg, akkor ahogy előző írta, a Föld rövid úton a Napba zuhanna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!