Tényleg igaz, hogy a T-rex csak a mozgást érzékelte, mint a JP filmekben?
Amúgy ki tudja, a dínóknak úgy tudom, elég kicsi volt az agya.
Az a helyzet, hogy a múltkor álltam a kertben egy helyben, és arra mászkált az egyik pár hónapos kiscica. Azt kell róla tudni, hogy nagyon fél az emberektől, egyből elfut, ha lát egyet. De mivel mozdulatlanul állam ott, simán mászkált körülöttem, egyáltalán nem fogta fel, hogy ott vagyok. :D Amikor pedig megmozdultam, úgy megijedt, hogy felugrott, majd hanyatt-homlok menekült el :D
A dínóknak nem hiszem, hogy fejlettebb agyuk lett volna, mint a kiscicának, sőt... Szóval én el tudom képzelni, hogy egy T-rex csak a mozgása alapján tudta egy másik élőlényről, hogy létezik. Ami nem mozgott, azt is láthatta, de nem fogta fel, hogy élőlény...
Mondjuk a szaglása az más kérdés, lehet, hogy a szag alapján fel kellett fognia, hogy zsákmány van előtte...
Nem igaz: [link]
Egyébként ilyen elmélet nincs is, csak a filmben szerepel így. Ne higgy el mindent amit azokban a filmekben látsz, például a Velociraptorok sem úgy néztek ki.
A filmben azért érzékeli csak a mozgást, mivel a dinoszausruszok DNS-ét a békák DNS-ével egészítették ki. A békák pedig csak a mozgást érzékelik.
(És ugye ezért is tudtak szaporodni később, amiért nemet váltottak.)
Egyébként a velociraptorok is ezért mások, ezt a játéknaplóban írja le az egyik szereplő.
Egyébként fogalmunk nincs, hogyan viselkedtek. Szerintem Chrichton ezért írt bele ilyesmit is, hogy kicsit jobban érzékeltesse, hogy a maradványok valójában milyen keveset tudatnak a régmúlt világról.
Ha esetleg érdekel, angolul van egy könyv: All Yesterdays, egy eléggé kis könyvecske, viszont a dinoszauruszokat teljesen más szemszögből mutatja. Eléggé érdekes. [link]
Mindehhez hozzátartozik, hogy az eredeti Jurassic Park könyvben a szereplők meg vannak lepődve azon, hogy a park egyes állatai (nem csak a T. rexek, hanem egyes növényevők is) csak a mozgást érzékelik. Ez az egyik nyomravezető dolog, ami rámutat arra, hogy mennyire hibásan lettek klónozva. Aztán amikor a könyvből filmet forgattak, akkor ezt a hibát már a T. rex alapvető sajátosságaként kezelték, nem pedig a klónozási eljárás egy mellékes hibájaként.
Szóval az eredeti könyv is kimutatja, hogy ez nem egy normális dolog, csak a film miatt hiszik sokan, hogy az, mert az jobban ismert a könyvnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!