Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ezt érti valaki? Kozmológiával...

Ezt érti valaki? Kozmológiával kapcsolatos.

Figyelt kérdés

A 1016 Gev energiatartomány távlatilag is elérhetetlennek tűnik, ekkora energia eléréséhez néhány fényév átmérőjű részecskegyorsítóra lenne szükség. Az ebben az energiatartományban zajló folyamatok viszont hatással lehetnek a kisebb energiák tartományában zajló történésekre. Arról lehetne felismerni őket, hogy ezek a folyamatok kívül esnek a Standard Modell által megszabott kereteken, lehetőségeken: olyan történések ezek, amelyeket az SM tilt. Nagy kérdés, hogy megfigyelnek-e majd ilyeneket az LHC-ben.

A SM és az LHC részecskegyorsítók.

2010. jan. 26. 15:35
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Tulajdonképpen miről is lehetne felismerni őket, ha kimutathatatlanok???
2010. jan. 26. 15:38
 2/11 A kérdező kommentje:
Nem értek hozzá, de nem értem, hogy ha egyszer az első sorban említett energiatartományt nem tudjuk előállítani, akkor hogy tudjuk kimutatni a hatását egy részecskegyorsítóban, amelyben az általunk beindított folyamatok következményeit vizsgáljuk.
2010. jan. 26. 15:43
 3/11 A kérdező kommentje:
2010. jan. 26. 15:53
 4/11 anonim ***** válasza:
Attól még, hogy nem tudunk vmit előállítani, a hatását még megfigyelhetjük. Ez sztem gyakori a tudományokban.
2010. jan. 26. 17:19
 5/11 A kérdező kommentje:

Ez igaz. Viszont egy részecskegyorsítóban is meg tudjuk figyelni azoknak a folyamatoknak a hatását, amelyeket nem tudjuk előidézni?

Szerintem abban csak annak a hatását tudjuk megfigyelni, amit mi idézünk elő.

Nem?

2010. jan. 26. 17:32
 6/11 anonim ***** válasza:
1016 GeV=1,015 TeV. Az LHC-t 14 TeV-re tervezték. Akkor miért lehetetlen ekkora energia(7-7 TeV) egy részecskétől?
2010. jan. 27. 18:21
 7/11 A kérdező kommentje:

Elfelejtettem figyelmeztetni.

Az nem 1016 Gev, hanem 10 a tizenhatodikon Gev.

Ott, ahonnan átmásoltam, jól volt írva, csak itt a rendszer nem fogadta el, hogy a beírt karakterek különböző magasságban legyenek, és lejjebb húzta a 16-t, az egész értelmét megváltoztatva.

Bocsánat!

A kérdés azonban továbbra is fennáll.:)

2010. jan. 27. 18:45
 8/11 anonim ***** válasza:

1. voltam.

Hm. Ahhoz, hogy megfigyeljünk vmit, még nem feltétlenül kell tudnunk előállítani. A fenti energiatartományban lévő események, avagy a többi dimenzióban zajló dolgok hatással lehetnek ill. vannak az általunk észlelt dimenziókban zajlókra, ám valószínűleg a nagy energetikai különbség miatt nem mérhetők közvetlenül, ezért kell a gyorsító.

Szerintem kb. arra számítanak a szakik, hogy ha eléggé megközelíti a gyorsított részecske energiája a 10^16 GeV tartományt, akkor a hasonló tartományba eső események úgy hatnak rá, hogy kizárható legyen más hatás - mert amíg sok-sok nagyságrendnyi a különbség, addig más hatás számottevőbb lehet (jobban észlelhető), ami miatt nem különíthető el a mért adatokból amire kíváncsiak.

2010. jan. 28. 22:54
 9/11 A kérdező kommentje:

Ha nem tudjuk előállítani a 10 a tizenhatodikon Gev energiatartományt, akkor az abban zajló eseményeknek az általunk észlelt dimenziókra kifejtett hatását nem tudhatjuk megfigyelni.

Ha nem tudjuk a 10 a tizenhatodikon Gev energiatartományt előállítani, akkor azt sem tudjuk elérni, hogy hasson az általunk megfigyelhető dimenziókra, akkor meg értelemszerűen a hatását sem tudhatjuk megfigyelni. Hiába közelítjük meg az értékét...

2010. jan. 30. 10:59
 10/11 A kérdező kommentje:

A megközelítésével nem érhetjük el azt, hogy hatást fejtsen ki...

Hatni csak az előállítása után tudna egy részecskegyorsítóban.

2010. jan. 30. 11:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!