Elemi részecske. Hogy is van ez?
Iskolában eddig annyit tanultam, hogy van 3 elemi részecske: proton, elektron, neutron. De most utánnaolvastam, és kiderült (számomra), hogy a proton és a neutron nem is elemi részecske, és hogy van még egy csomó elemi részecske, amikről még életemben nem hallottam. Valaki elmagyarázná (a kémiai-fizikai szakkifejezésektől mentesen, ha lehet, mert 8.-ban még nem igazán értem meg ezeket) nekem, hogy akkor most mik az elemi részecskék, mennyi van belőlük, mi a szerepük, a tankönyvben miért nem említették meg ezeket egyszer se, és miért mondják a protont és a neutront elemi részecskéknek (a tankönyvben), amikor nem is azok?
/Esetleges fogalmazási/ékezetes/helyesírási hibákért elnézést kérek, este írtam telefonról./
Igazából ez a név még onnan van, amikor úgy gondolták, hogy ezek az elemi részecskék, amikről tanultál, nem bonthatók tovább. Tehát ezeket azóta is elemi részecskéknek nevezik.
Az igazi "elemi" "részecskéknek" ma talán a húrokat lehetne nevezni, mert ezek valószínűleg tényleg nem bonthatók tovább... csakhogy ezek meg nem igazán nevezhetők "részecskének". Teljesen másképp viselkednek.
Olyan gond is van, hogy pl. egy proton 3 kvarkból épül fel, tehát a kvark a proton "része"... na de ez a kvark 100-szor nehezebb a protonnál!
Ha szétszedsz egy protont, a részei összesen 300-szor nehezebbek lesznek, mint maga a proton. Ha ismét összeállnak, akkor egy csomó energia is keletkezik közben, és ez viszi el a tömeg nagy részét.
Nincs szerencsés elnevezés, mert ilyen apró méretekben a világ már nem úgy működik, ahogy mi nagyban ismerjük, a kicsire meg még nincs szavunk.
Összesen 17 elemi résecskéből felépíthető a ma ismert világ, és ezek a következők:
Az elmélet megjósol még további 2x12-t (vagy 2x16-ot, ezt nem tudom pontosan), de ezeknek jelenleg nem találjuk nyomát, és nem is kellenek a világ felépítéséhez.
A "3 elemi részecske: proton, elektron, neutron"-ról annyit, hogy az egy régi egyszerűsített modell, amivel jól meg lehet magyarázni a periódusos rendszert és az izotópokat.
Ha csak az atommagot nézzük, belőle is már csak kiszakadnak a protonok és a neutronok. Belül valami katyvasz van, egymás között a "gluon" (ragasztót jelent görögül) elemi részecskékkel dobálódznak.
A mostanában elfogadott elemi részecske modelleket csak a részegecskefizikusok értik. Még a tankönyvírók sem.
Jelenleg a tudomány a Standard Modellben levő részecskéket fogadja el elemi részecskéknek.
Még egy átlag tudósnak (kémikusnak) is elég, hogy van az elektron, vannak a neutronokat és protonokat alkotó kvarkok, van a pozitron (antielektron), meg radioaktív bomlásoknál (a béta-bomlásnál) keletkezik egy neutrínó (asszem az elektron neutrínó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!