Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ezt a két fizikapéldát hogy...

Ezt a két fizikapéldát hogy kell megoldani?

Figyelt kérdés

1. Egy lángfotométerben a láng hőmérséklete 800 celsius. A lángba befecskendezett Na atomok hány %-a gerjesztődik, ha az emmitált sárga fény hullámhossza 590 nm.

Válasz: 1,5 x 10^-8 %

2. Mekkora sebességű az 5kV feszültséggel felgyorsított elektron? Milyen hullámhosszúságú anyaghullám tartoik hozzá? HÁny százaléka a hullámhossz H-atom átmérőjének?

Válasz: 4,2 x 10^7m/s; lambda = 17,3pm, 16%

2014. okt. 16. 11:48
 1/2 A kérdező kommentje:

Idő közben az 1.-en gondolkodva az alábbi összefüggésre jutottam, javítsatok ki ha hibás:

Foton erergiája: E = h c / lamda, amit kiszámoltam.

Tehát ennyivel nagyobb energiaszintbe kellett lépjen az elektron ami a natriumban herjesztődött.

Alapul véve hogy e^(dE / k T) kijön az az eredmény hogy 1,38 x 10^-10, tehát 1,38 x 10^-8%. A megoldókulcs szerint 1,5 x 10^-8-nak kellene kijönnie, de ez az értékkülönbség a kerekítési pontatlanságok miatt elfogadható, vagy rossz a gondolatmenetem, és csak véletlenül jött ki hasonló eredmény?

2014. okt. 16. 12:03
 2/2 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy még szorozni kell egy konstanssal(12/11 ???) az elektronpályák miatt? Legalábbis a wiki szerint:

[link]

2) q*U = 1/2 *m*v^2 ; ->v

vagy:

[link]

E = h*v / lambda ; ->lambda

2014. okt. 16. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!