Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki le tudná nekem írni a...

Valaki le tudná nekem írni a rezonancia szabályát érhetően?

Figyelt kérdés
Péntekre egy kiselőadást kell csinálnom a rezonanciakatasztrófákról és szeretném belerakni a szabály tisztázás képp. Én megértem és felfogom, viszont az osztály többi része nem biztos, hogy képes. (A Tacoma híd katasztrófát veszem példának, azon keresztül is lehet magyarázni)

2014. okt. 14. 16:07
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha két rezgőképes rendszert összekapcsolunk, (pl.: egy fonálról lelógatunk két golyót) aztán az egyiket kitérítjük egyensúlyi helyzetéből, akkor ez folyamatosan adja át a mozgási energiáját a másiknak. Miután teljesen megállt, a folyamat lejátszódik visszafelé, majd elölről kezdődik. Hogyha az egyik rezgő rendszer tömege lényegesen nagyobb, akkor az nagyban befolyásolja a másik rezgőrendszert, míg az alig tud hatni a nagyobbra. A nagyobb test "rákényszeríti" a saját rezgési frekvenciáját a kisebbre. Ezt nevezzük kényszerrezgésnek, a frekvenciát kényszerfrekvenciának. Amennyiben a kisebb rendszer saját frekvenciája közel azonos a kényszerfrekvenciával, akkor beszélünk rezonanciáról. A rezonancia azért veszélyes, mert csillapító körülmények hiányában az amplitúdó "minden határon túl megnőhet", tehát a rezgő rendszer tönkremegy.

Ez megfelel? :)

2014. okt. 14. 16:32
 2/5 A kérdező kommentje:
Én értem, és szerintem jó is lesz! Köszönöm szépen!
2014. okt. 14. 16:46
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Egy iskolásoknak talán érthetőbb példa:

Képzeld el, hogy valaki hintázik, egy másik pedig ezt a hintát lökdösi. Lökdösheti véletlenszerűen, akkor, amikor a hinta közeledik hozzá, akkor, amikor távolodik, vagy akkor, amikor a hinta a szélső pontján van, teljesen összevissza. Ha így lökdösi, akkor a hinta lengése valószínűleg nem fog növekedni, mert egyszer úgy kapja a lökést, hogy az gyorsítja, máskor úgy, hogy lassítja.

Ha azonban a másik gyerek a hintát mindig egy adott, megfelelő pillanatban löki meg (például akkor, amikor az a szélső helyzetében van), akkor a hinta egyre nagyobb magasságokba fog eljutni, egyre nagyobb lesz az energiája, sebessége, végül teljesen körbefordul és akár le is szakadhat.

Ehhez azonban az kell, hogy a lökdöső mindig pontosan a hinta lengésének az ütemében, annak a frekvenciájával lökdösse. Ezt nevezzük a rezonanciafrekvenciának.

A Tacoma hídnál is ilyesmi történik, csak ott nem egy hintát lökdöstek, hanem egy hidat, és nem egy ember, hanem a megfelelő időben és ütemben érkező széllökések.

Azt is könnyű belátni, hogy nem feltétlenül kell a rezonanciafrekvenciával lökdösni a hintát vagy a hidat. Ha csak minden második vagy harmadik ütemben kap lökést, az is megteszi a hatását, persze nem olyan gyorsan, de idővel hasonló lesz az eredmény. Tehát a rezonanciafrekvencia fele, harmada, negyede stb. is ki tud váltani rezonanciát.

2014. okt. 14. 17:01
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Vagyis a végét inkább úgy fogalmaznám át, hogy a fél, harmad, negyed stb. frekvenciák a rendszernek szintén rezonanciafrekvenciáji, tehát egy rendszernek sok rezonanciafrekvenciája van.
2014. okt. 14. 17:04
 5/5 A kérdező kommentje:
Ez tényleg emészthetőbb lesz! Mind a kettőtöknek nagyon szépen köszönöm!
2014. okt. 14. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!