Nagy_Gábor kérdése:
Hogy tudom kinyerni az elektronikai hulladékból az aranyat?
Figyelt kérdés
Azt tudom hogy savakkal csinálják, de pontosan milyen savak, milyen arányú keverékével?2014. okt. 9. 23:59
1/8 anonim válasza:
A YouTube-on láttam én is néhány videót a témáról, mint például ez:
2/8 anonim válasza:
A videót megnézve, nemigen hiszem, hogy ezt házilagos módszerekkel olyan gazdaságos és biztonságos lenne megcsinálni. Még ha működik is a dolog iparilag, a pontos receptúrát nem fogják leírni. Itt arról beszél, hogy sósav, réz-ionok (feltehetőleg rézklorid) és levegő (oxigén) jelenlétében (ezért mozgatja meg naponta a szűrően levő anyagot) kioldja a fedő aranyréteg alól a nikkel és réz rétegeket. Ott marad a vékony arany hártya apró pikkelyek formájában, ezt leszűri, kimossa és feloldja lényegében királyvízben (salétromsav-sósav) majd abból az oldatból kiredukálja és összeolvasztja (másik videóra utal).
3/8 Wadmalac válasza:
Hát, engem meglepne, ha házilag olcsóbban meg lehetne csinálni, mint amit a visszakapott arany ér. Nagy mennyiségeknél, ipari szinten biztosan gazdaságos lehet, de így....
4/8 anonim válasza:
Ipari szinten sem gazdaságos, akkor ezt csinálná mindenki.
5/8 anonim válasza:
Pont az a baj, hogy sehogy se gazdaságos - olyannyira nem, hogy inkább exportálják a sok szemetet (sok tonnányi arannyal) bárhová, csak ne itt legyen, mert tárolni is drága.
6/8 Wadmalac válasza:
Az a helyzet, hogy egy köbkilométer tengervízben is van pár 100 kg arany. Ki is lehet nyerni.
Csak az így kapott arany kb. 10X annyiba kerülne, mint a bányászott.
7/8 anonim válasza:
kábé két nagyságrendet tévedtél a tengervízzel kapcsolatban.
Egy tonna tengervíz átlagosan 0,004 milligramm aranyat tartalmaz. Egy köbkilométer az egymilliárd köbméter, a tengervíz sűrűsége 1,02 g/cm3, 1 020 000 000 tonna egy km3, 4 mikrogramm/tonnával számolva 4080 gramm arany van ennyi vízben.
8/8 Wadmalac válasza:
? Nekem ez az adat még vmi hetvenes évekbeli publikációból rémlett, akkor volt az első terv ennek az aranynak a kinyerésére. Akkor ott erőse túloztak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!