Valaki, aki érti a fizikát? SOS, holnap témazáró!
Lenne egy olyan feladatom, hogy: 36km/h sebeséggel haladó autó 1m/s négyzet gyorsulással mozgott 10 másodpercig. Mekkora sbességet ért el?
Ezt én így moldanám meg:
v(t): a*t+v0 (v0=kezdősebesség)
Tehát: 1m/s négyzet*10s+36km/h
Ezt hogyan kell összeadni?
Illetve, Mennyi ideig fékezett az autó, ha sebessége -0,5m/s gyorsulással csökkent, 72km/h-ról, 54km/h-ra.
Erre már valaki meg adta a válaszokat, azt hittem érte, megcsináltam a feladatot, de nem lett jó, valaki le tudná nekem írni még egyszer.
Aki leírta, ő nagyon jól magyarázta, valószínűleg bennem a hiba.
Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Tényleg, hogy ez nem jutott volna eszembe.
Tehát: 1m/snégyzet*10s+10m/s.
És ezzel mit kezdjek?
Van kezdősebességed: 36[km/h]
Ezt megszorzod 1-el, dimenzió (mértékegység) miatt 1000[m]/1[km] az csak egy. Elvégzed a szorzást, az 36000[m/h]x1[km/km], ebből a második tag simán egy egyes szorzó, úgyhogy el is hagyható.
Ugyanez az idővel. 36000[m/h]x(1/60)[h/min]x1/60[min/s]=36000/3600[m/s]=10[m/s]
A feladat:
Kezded 10[m/s] kezdősebességgel, ehhez hozzáadsz axt-t. Ennek a logikája az, hogy a gyorsulás a sebesség időegység alatti megváltozása, tehát (m/s)/s, ez idővel felszorozva sebességet ad.
10[m/s]+1[m/snégyzet]x10[s]=20[m/s]
B feladat:
72[km/h] korábbi logika alapján egy (1000/3600)-al való szorzás (azaz osztás 3,6-al) segítségével lesz [m/s], akkor ez 20[m/s]
Ugyanígy 54[km/h]=15[m/s]
A gyoruslásod -0.5(m/s)/s, megint idővel való felszorzással kapod a sebességet, ami így -0.5t[m/s] alakban írható. Ebből felírható egy egy imseretlenes csak időtől függő egyenlet:
20-0.5t=15
ezt kirendezed t-re (idő) és megoldod. (t=10 másodperc lesz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!