Valaki, aki vágja a kémiát segítene nekem? Wikipédián tájékozódtam már, de nem mindenről.
Arról lenne szó, hogy nem értem ezt az atomos dolgot teljesen.
Van az atommag: proton, elektron, neutron.
Utána vannak a csoportok: kvarkok, leptonok, bozonok.
Ez utóbb felsorolt csoportok az atommaghoz tartoznak, vagy magához az atomhoz?
Illetve a felsorolt csoportokban lévő elemi részecskék mi célt szolgálnak, és nagyjából hány db elemi részecske van az atomban?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Atom >"elektronburok" + atommag
Atommag > proton + neutron
A fermionok két csoportból állnak, amelyek részt vesznek az erős kölcsönhatásban ( kvarkok) és amelyek nem (leptonok).
A protonok és a neutronok u és d kvarkokból állnak(meg egy kis gluonból). Az elektron meg a leptonokhoz szokás sorolni.
De ez csak nagyon alap szinten volt, majd jönnek később a hozzáértők és leírják a tutit.
Köszönöm szépen, és a fermion 1/2 spint jelent ugye?
Illetve mi az az u, ésd kvark, az nem az up, és down kvark?
Köszönöm, és ezek mit takarnak am?
Mert azt tudom, hogy 6 féle kvark létezik, de nem nagyon tudom, hogy ez pontosan mit takar?
Ebben tudna valaki segíteni?
Ha a mélyre ásunk, akkor 2 fajta elemi részecskecsoport alkot atommagot: elektron, s a kvarkok. A többiek máshol keresendőek.
Hány db van? Így számolj: elektronszám + protonszám*3+neutronszám*3.
Köszönöm a válaszokat!
Amúgy egy kidolgozást csinálom, az atomokról, és nem tudom mivel kezdjem.
Elektorn felhők?
Atommag?
És nem tudim, hogy ezek a mezonok, bozonok stb. az atomok, vagy az atommagok alkotórészei?
Ha ebben valaki segít, akkor annak nagyon örülnék. :)
Tényleg az atommodellek.
Köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!