Milyen kémiai reakció során lehet cukortenzidet előállítani növényi olajból (pl. kókusz) és cukorból?
Figyelt kérdés
2014. szept. 24. 15:47
1/2 reptoid tudós 2 



válasza:





Mi a fene az a cukortenzid egyáltalán?
Mivel a növényi olajok zsírsavakból állnak, alkáli lúggal kell őket főzni, hogy szappan (tenzid) legyen belőlük, azaz a K-, vagy Na-sójuk. De hogy jön ide a cukor?
Esetleg észteresítheted a cukor (szőlőcukor, kristálycukor, keményítő?) szabad hidroxilcsoportjait a zsírsavakkal, ásványi sav (sósav, kénsav) katalízissel, de ez egyensúlyi folyamat.
Ha az összes hidroxilcsoportot észteresíted, akkor nem lesz tenzid, mert nem marad hidrofil része, szóval gondolom csak részben szabad. Ha az a cukortenzid, amire gondolok.
2/2 A kérdező kommentje:
Pl. a coco glucosid-re, vagy a decyl glucosidre gondoltam. Ezeket a vegyületeket elterjedten használják tusfürdőkben, hajsamponokban. Magyarul cukortenzideknek szokták őket nevezni. Számomra is furcsa, hogyan tud tenzid létrejönni a kókuszolajból és a glükózból. Gondolom valami mérgező vegyület (vagy több) szükséges a reakcióhoz, csak azt nem tüntetik fel a nevükben vásárlóknak.
2014. szept. 24. 22:42
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!