Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nátrium-acetát és az ammóniu...

A nátrium-acetát és az ammónium-hidroxid keletkezése és vízzel való reakciója?

Figyelt kérdés

Segítsetek légyszíves! Holnap témazárót írok, és nem értem az egész sav-bázis reakció témakört igazán. Az elméletet megtanultam, de az egyenletek nagyon nem mennek. Keverem a dolgokat. Ha esetleg valaki ráér kicsit elmagyarázni nekem, akkor írjon privátban! Nagyon megköszönném!:)

17/L

2014. szept. 21. 19:38
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Na..kezdem felfogni. Mondjuk logikus... És köszi szépen.:)
2014. szept. 21. 23:00
 12/13 anonim ***** válasza:

Nátrium-acetát keletkezése: NaOH + CH3COOH = CH3COONa +H2O

Nátrium-acetát vízzel való reakciója során - mivel a nátrium-ion erős bázisból származik, míg az acetát gyenge savből - csak az acetát reagál vízzel, így a keletkező oldat kémhatása lúgos: CH3COO- + H2O = CH3COOH + OH-

Ammónium-hidroxid keletkezése: NH3 + H2O = NH4OH

Ammónium-hidroxid vízzel való reakciója során az ammónium-ion hidrolizál, így a keletkező oldat savas: NH4+ + H2O = NH3 + H3O+

2014. szept. 22. 13:30
 13/13 anonim ***** válasza:
Jaj az utolsó mondatom fatálisan elnéztem. Az ammónium-hidroxid természetesen lúgos, hiszen az ammóniáról van szó :D
2014. szept. 22. 13:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!