Van itt olyan, aki jó kémiából?
Szóval. Jövőhéten laboron elvileg le fogják osztályozni, hogy hogy tudunk felismerni ismeretlen anyagokat...És csináltunk egy táblázatot, amibe beírtuk, hogy a vegyületeknek, amikkel most foglalkoztunk, milyen a lángfestése, meg szilárd halmazáll.-ban milyen a színe, meg hogy oldódik-e vízben és hogy a vizes oldat kémhatása milyen. És az a baj, hogy rohadtul nem tudom, honnan tudjam majd megkülönböztetni őket, mert egy csomó ugyanolyan, szinte az összes fehér színű por szilárd állapotban, kb a felében van Na, ezért elvileg sárásra festi a lángot, ezeknek a fele lúgos, ha vízben feloldjuk és persze mindegyik oldódik vízben is....Szóval kapásból legalább 5-öt tudnék mondani, amik ezekben tök ugyanolyanok, ezért nem tudnám megkülönböztetni őket jövőhéten, amikor osztályozzák...
Most mit csináljak?
16/L
1.: Ott van pl. a NaNO3 meg a NaCl. Mindkettő szilárd állapotban fehér és por állagú. Mindkettő oldódik vízben. Mindkettőnek a vizes oldata színtelen. Mindkettőnek a vizes oldatának a kémhatása semleges lesz. És mindkettő sárgásra festi a lángot T__T
Tök ugyanolyanok, így honnan tudjam őket megkülönböztetni? :(
Pl. AgNO3 hozzácseppentésével. NaNO3 nem reagál vele, azonban NaCl-hez cseppentve fehér színű AgCl keletkezik, amely kicsapódik az oldatból. Ez a reakció jellemző gyakorlatilag az összes kloridra, így ők kiszűrhetőek.
Valóban jó lenne egy lista az anyagokról, így lehetne egy meghatározási metódust írni (én is azt tettem annó az egyetemen).
Köszi :)
Ha akarod, leírhatom privibe a listát :)
Ezt sosem értettem... Miért akar mindenki mindent privátban megtárgyalni? Hiszen erre lett kitalálva az egész oldal.
Ha közösben teszi fel a kérdést az ember, akkor több ember tud neki válaszolni, nem száll rá senkire, és legalább a válaszadó statisztikája is javul ha már egyszer másvalaki helyett dolgozik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!