Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik növénynek van szétterül...

Melyik növénynek van szétterülő mellékgyökérzete, és milyen környezeti tényezőhöz alkalmazkodott vele?

Figyelt kérdés
2014. szept. 5. 17:44
 1/9 anonim ***** válasza:
Például a trópusi kapokfának van ún. palánkgyökérzete, a mely lényegében szétterülő mellékgyökérzet a talaj felszínéből kiemelkedve. Azért ilyen, mert a trópusi erdők fái a tápanyagban szegény talaj miatt csak sekélyen gyökereznek és ki vannak téve a magasabbak a szél hatásának. Azért van ilyen gyökérzete, hogy megtámasszák a fa törzsét és a szélviharok ki ne döntsék.
2014. szept. 5. 19:17
 2/9 anonim ***** válasza:

És itt lehet megnézni:

[link]

2014. szept. 5. 19:20
 3/9 A kérdező kommentje:
köszönöm :)
2014. szept. 6. 12:37
 4/9 anonim ***** válasza:

A fáknak (és a fás szárúaknak) nincs mellékgyökérzetük, hanem főgyökérzetük van!

A kérdés szerintem arra vonatkozott, hogy a Zárvatermők törzsén belül az Egyszikűek osztályának van mellékgyökérzete.

Ezzel elsősorban a kevés talajnedvességhez alkalmazkodik.

2014. szept. 15. 11:57
 5/9 anonim ***** válasza:

#1-es:

Nem tudom, egyet érthetünk-e abban, hogy minden növénynek vannak mellékgyökerei, a főgyökér mellett is. Előfordulhat esetileg, hogy a főgyökér nem tud teljesen kifejlődni, éppen a talajviszonyok (sekély termőtalajréteg, sziklás altalaj) miatt és a mellékgyökerek erősödnek meg. A mellékgyökerek dominanciájára és speciális alakulására hoztam fel jellegzetes példát a kapokfa esetében.

2014. szept. 15. 13:18
 6/9 anonim ***** válasza:

főgyökérzet = 1 db főgyökér + sok oldalgyökér

mellékgyökérzet = sok mellékgyökér

Ezt így tanulják/tanultuk 5. osztályban. Remélem, nem rosszul.

2014. szept. 15. 14:03
 7/9 anonim ***** válasza:

#1-es:

Ilyen a fikusz gyökérzete az Azori-szigeteken:

[link]

Oldalgyökérzet? Legyen!

2014. szept. 17. 11:08
 8/9 anonim ***** válasza:

#1-es:

#4-esnek igaza van. Kétféle gyökérzet létezik.

[link]

De ha jól megnézzük, az oldalgyökerek a főgyökérből erednek, a mellékgyökerek pedig a növény tövéből. Ilymódon néha nehéz különbséget tenni. Én így vagyok ezzel. A mellékelt képeken a növény tövéből eredő látszólagos "mellékgyökérzetet" láthatunk. Fő- és oldalgyökereket nem lehet látni, mert azok a talajban mélyebben vannak.

2014. szept. 17. 11:25
 9/9 anonim ***** válasza:

#1-es:

Fő és oldalgyökereket nem lehet látni, mert azok a talajban mélyebben vannak - HA VANNAK! Mert a sok méretes felszíni gyökér arra enged következtetni, hogy azok nem hiába nőttek és erősödtek meg ekkorára! A kérdés eldöntése tehát közel sem egyértelmű és nem is könnyű: oldal- vagy mellékgyökérzet? A látszat után vagyunk kénytelenek ítélni.

2014. szept. 18. 16:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!