Hogy tudom kiszámolni?
Feltesszük, hogy a levegő ideális gáz, és segítségül hívjuk az ideális gázok állapotegyenletét:
p*V=n*R*T
A sűrűség ró=m/V
m=n*M
M a moláris tömeg, a levegőnél 29,5-tel szoktuk számolni.
Tehát n*M/V=ró=1000, tehát n/V=1000/M=1000/29,5
Leosztod az állapotegyenletet V-vel
p=(n/V)*R*T
(n/V)=1000/29,5
R=8,314
T=hőmérséklet, ez változója a kérdésnek. Kelvinben számold, az fontos. Az eredményt Pascalban kapod.
Vagyis ha mondjuk 27 fokon érdekel, akkor T=300, ekkor a nyomás összesen:
ró*R*T/M=1000*8,314*300/29,5 = 84549 Pa, = 0,84549*10^5 Pa = 0,84549 bar
22:36, a moláris tömeget nem SI alapegységekben helyettesítetted.
Ezért szoktam én azt mondani, hogy paraméteresen számoljunk végig, és csak a végén helyettesítsünk. Ráadásul ekkora sűrűségnél szerintem már nem érvényes az ideális gáz közelítés.
Ha feltételezem, hogy csak ezt a helyettesítést rontottad el, akkor 85 MPa jön ki a nyomásra, és ott még csak 540 kg/m^3 a sűrűség.
A folyadékokat meg nehéz összenyomni, szóval körülbelül 700 000 000 Pa (7 000 bar) nyomásra van szükség, hogy ennyire összenyomjuk a nitrogént szobahőmérsékleten:
Hogyha oxigénnel keverjük, az szerintem sokat bonyolít a dolgon a pontos sűrűség tekintetében (például mikor vizet alkohollal keversz, akkor sem összeadódik a térfogat, szuperkritikus folyadékokról meg pláne nem szívesen nyilatkozom), de ekörül lesz a végeredmény.
(Végül én úgy érzem, hogy a 'légnyomás' itt nem helyes kifejezés, de ez lehet, hogy csak szőrszálhasogatás.)
Na ezért írok én ennyi pótzh-t.
Teljesen igazad van, 1000-szer annyi, mint amennyit az előbb írtam, és olyan nagy nyomáson tényleg nem túl jó a tökéletes gáz közelítés.
Szóval ha nagy a sűrűség, akkor inkább nézd ki valami adatbázisból. Ha viszonylag kicsi a sűrűség, akkor a fentebbi módszerrel lehet számolni, csak M=29,5*10^-3-t kell behelyettesíteni
És amúgy ha már wolframalpha, akkor az oxigénnel keverés sem bonyolít rajta sokat:
523 MPa nyomáson lesz pontosan 1000 kg/m^3 a sűrűség
De a hőmérséklettel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!